Még közelebb a betegség okaihoz

Genetikai variánsok növelik a skizofrénia rizikóját

A kutatók új genetikai variánsokat határoztak meg, melyek növelik a skizofrénia rizikóját, új utakat nyitva az egyéb osztályozási módszerek és diagnosztikai lehetőségek felé

2008.08.12 13:45medipress.hu

Két, egymástól független tanulmányban jelent meg a Nature-ben, hogy ezeknek a genetikai komponenseket a jelenléte nagyszámú, nem éppen gyakori, hanem inkább igen ritka variánsnak köszönhető.

A variánsokat két csoport fedezte fel. Az egyik csoportot Dr. Kari Stefansson vezette, az Izland-i Decode Genetikai Központ-ból, a másikat Dr. Pamela Sklar, a Massachusetts-i Közkórházból.

A tanulmányokban 6-10 000 ember génjeit vizsgálták szerte a világon, a vizsgáltak fele volt skizofrén. Egy kromoszóma mutációt találtak az 1-es kromoszómán, kettőt a 15-ös kromoszómán, és egy variánst meghatároztak a 22-es kromoszómán.

Ezek a genetikai változások 15-szörösére növelik a skizofrénia rizikóját. „Mindegyik esetben a kromoszómán hiányzik vagy kiesett („knock-out”) a génműködés. Hasonló elváltozásokat találtak néhány autista és más pszichés megbetegedésekben, felvetve az esetleges fennálló kapcsolatot” – mondták a kutatók.

„Kialakulóban van, hogy az agyi megbetegedések magasabb rizikóját ritka génkiesések alapján fogják diagnosztizálni” – mondta Dr. Stefansson.

Csoportja és Dr. Sklar csoportja által felfedezett 3 variáns a betegek genomjában meghatározott területeken, nagy DNS darabok kiesését foglalja magában.

A közlemény a márciusban megjelent, a Seattle-i Washington Egyetem kutatói által publikált eredményeket követik, melyben megállapították, hogy skizofréniában kiemelkedően magasak a ritka génkiesések és duplikációk (génkettőződések).

Az emberi DNS hasonlatos egy nagyon hosszú levélfüzérhez – kb. 3 milliárd darabbal – ahol néha szavakat (géneket) találunk. Minden egyes meghatározott génkieséssel, fél-2 millió levél tűnik el.

„Ez óriási lépés az alapkutatásból a betegségek kutatása felé” – mondta Dr. Llinda Brzustowicz, a Rutgers Egyetemről. De mivel ezek a kiesések csak a skizofrének egy hányadánál tapasztalhatók, szerinte túl korai még a cégek számára a tesztvizsgálatok tervezése.

„Ez a munka egy egészen új gondolkodásmódot nyit meg a skizofréniával kapcsolatban és kutatások tömkelegét fogja megkezdeni azon betegek és családok kedvéért, akik ebben a szörnyű betegségben szenvednek” – mondta Pamela Sklar a Broad Intézetből.

A skizofrénia hallucinációkkal, érzékcsalódásokkal, és téveszmékkel jár, és sokkal gyakoribb férfiakban, mint nőkben. Jellegzetesen késő serdülőkorban, vagy korai felnőttkorban diagnosztizálják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.