Javulást tapasztaltak a tünetekben

Az ösztrogén tartalmú gyógyszerkombináció segíthet a skizofrén nőbetegeken

Az antipszichotikus gyógyszerek ösztrogénnel, ösztradiollal való kombinációban segíthetnek a skizofrén nőbetegek pszichotikus tüneteinek enyhítésében - egy ausztrál tanulmány szerint.

2008.08.11 15:15medipress.hu

A tanulmányban 102 korábban már szült skizofrén nő vett részt. 28 napon át, naponta 100 mikrogramm ösztradiolt kapott tapaszon keresztül 56 nő, míg 46-an placebót kaptak szintén tapaszon keresztül.

A nők pszichotikus tüneteit, például az érzékcsalódásokat, hallucinációkat hetente felmérték és az ösztradiolt kapott nőknél nagyobb javulást tapasztaltak a tünetekben.

Az ösztrogén neuroprotektív (idegvédő) és pszichoprotektív (elmevédő) hatásait számos útvonalon keresztül fejti ki.

Gyors hatású az antioxidáns hatása és az agyi véráramlást fokozó hatása, míg lassabb a génekre való hatása, mellyel akár tartósan befolyásolhatja az idegi pályákat - írják a szerzők.

A skizofrénia negatív tüneteire való terápiás válaszhiány szintén jellemző az egyéb terápiás módszerekre. Valószínűleg hosszabb távú kezelés szükséges a terápiás hatékonysághoz.

További alternatíva, hogy a negatív tünetekért felelős agyterületek kevésbé érzékenyek a nemi hormonok hatásaira. (A skizofrénia negatív tünetei közé tartoznak a cselekvőkészség, motiváltság hiánya, lelassult gondolkodás, az érzelmek intenzitásának nagymértékű csökkenése.

A pozitív tüneteket a közvélemény jobban ismeri, a beteg hangokat hall, üldözéses téveszméje van, nem létező eseményeket él meg.)

A tanulmány szerzői szerint az ösztrogénnek védő hatása lehet a skizofrén nők szülés vagy menopauza körüli hormonális változásaiban, melyek közismerten az állapot hanyatlásával járnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.