Ne énekelj, ha terhes vagy!

A hormoningadozás nehezíti meg az éneklést a terhesség során

A hormonális ingadozások megnehezítik az éneklést a várandós anyukák számára - állítja egy új tanulmány.

2009.11.11 15:17medipress.hu

Sok hivatásos énekesnek okoz nehézséget az éneklés terhessége során, azonban eddig nem volt ismert, hogy ez a hormonok, vagy más okok, például a csökkent tüdőkapacitás miatt van-e így.

Filipa La, a portugáliai Aveiro Egyetem kutatója munkatársaival 12 héten át követett nyomon egy énekesnőt terhessége alatt, majd újabb 12 hétig szülés után. A hetente készített hangfelvételek elemzése mellett feljegyezték az időponthoz tartozó hormonszinteket is és azt találták, hogy a megemelkedett hormonszintek összefüggést mutatnak a hangszálakban tapasztalható változásokkal. Ezen átmeneti változások hatására az énekesnőnek sokkal nagyobb erőt kellett kifejtenie ugyanazon hangok kiénekléséhez, mint nem terhes állapotban.

„Úgy tűnik, sokkal nagyobb munkát igényel az éneklés terhesen” – mondta el La, hozzátéve, hogy messzemenő következtetések levonásához nagyobb mintát kellene megvizsgálni.

Az eredményekről az Amerikai Akusztikai Társaság gyűlésén számoltak be a texasi San Antonióban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.