Nem árt tisztában lenni a fogalmakkal

Hogy a nemi betegségek ne keserítsék meg szexuális életünket

Egykor volt a kankó és a szifilisz - ma már több mint húszféle kór terjed szexuális úton: gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek közvetítésével.

2009.10.31 20:00Kiskegyed

A partnerek egymásnak szex által ad(hat)ják át a betegséget, amikor a fertőzött ondó vagy hüvelyváladék. Közvetlen érintkezésbe kerül a nyálkahártyával. De vigyázat: a herpeszfertőzés orális kapcsolat, csókolózás, vagy petting során is átadható. Az elterjedt városi legenda szerint viszont a a törölköző, illatszerek és más hasonló közös használata révén is el lehet kapni nemi betegséget – ez az indirekt fertőződés egyes kórokozók esetén ugyan lehetséges lenne, azonban igen ritkán fordul elő.

Cseppfertőzés útján a nemi betegségek NEM terjednek. Melyik nemi betegség milyen tüneteket okoz? Nem árt ezzel tisztában lenni.

Trichomonas – parazita
Az egysejtű parazita elsősorban a húgyvezetékben és a hüvelyben okoz folyásos, viszketéses panaszokat. A kórokozó mikroszkóp segítségével kimutatható, jól gyógyítható.

Chlamydia – baktérium
Európában nagyon elterjedt; a baktérium húgycsőfertőzést okoz, amit viszketés és vizeléskor égő érzés kísér. Jól gyógyítható antibiotikumokkal, ám, ha nem veszik észre, vagy nem kezelik, terméketlenséget, meddőséget, vagy méhen kívüli terhességet okozhat.

Gonorrhea – baktérium
A régebben kankóként is emlegetett fertőzés tünetei jellegzetesek: az aktus után 2-7 napon belül mindkét nemnél gennyes folyás, illetve vizelés közbeni fájdalom jelentkezik. Nőknél azonban tünetmentes lehet! Jól gyógyítható antibiotikumokkal, de, ha kezeletlen marad, terméketlenséget okozhat, illetve megtámadhatja az ízületeket és a májat.

Hepatitis – végzetes
A különböző hepatitis-vírusok közül elsősorban a hepatitis-B (HBV) és kis mértékben a hepatitis-C (HCV) terjed szexuális úton. A betegség lefolyása egyénileg igen eltérő: panaszmentesség is elképzelhető, de súlyos májgyulladás is felléphet, ami egyes esetekben halállal végződik.

Herpesz – vírus
Ez az elterjedt vírusfertőzés közeli rokona az ajakherpesznek, jellemző tünete a nem i szervek környékén megjelenő apró, viszkető hólyagocskák, amelyek fertőző váladékot tartalmaznak. Lázzal és megduzzadt nyirokcsomókkal is járhat. A vírus még a gyógyszeres kezelés után is tovább lappanghat, és évekkel később újra jelentkezhet. Fertőzött várandós nőknél a herpeszvírus átterjedhet az újszülöttre, akinél akár agyhártya-gyulladás is felléphet.

Candida – egy gomba
Az élesztőgomba (candida albicans) a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb okozója. A tulajdonképpenártalmatlan fertőzés kellemetlen tünetekkel járhat. A makk és a hüvely gyulladása, viszketés, égő érzés, nőknél váladékozás. A betegség úgynevezett antimiotikumokkal (gombaellenes szer) és megfelelő higiéniával kezelhető. HPV – szemölcsök is A humánpapillóma-vírus nemcsak szexuális úton terjed, de a nemi szervek környékén megjelenő karfiol formájú szemölcsök kialakulását össze lehet kapcsolni a szexualitással. Ezek jellemzően sebészeti úton (szike, lézer, folyékony oxigén, elektrokoaguláció) távolíthatók el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.