"Az elektrolitok egyensúlyát zavarja meg"

Fény derült a békagyilkos gomba titkára

Ausztrál kutatóknak sikerült megfejteniük, hogyan végez kétéltű áldozataival a chytridiomycosis nevű gombabetegség. A gomba világszerte tizedeli a kétéltűek állományait, néhány éven belül több faj kihalását is okozta. Úgy tűnik, a kórokozó az elektrolitok egyensúlyát zavarja meg, amely végül szívleálláshoz vezet.

2009.10.25 18:40MTI

A kétéltűek bőre különböző szerepeket tölt be az állatok életében. A fajok legtöbbje képes rajta keresztül lélegezni, ezen kívül elektrolitokat - például nátriumot vagy káliumot - is képes felvenni környezetéből vagy leadni. Az elsősorban ausztrál kutatókból álló csapat bőrmintákat vett egészséges és fertőzött ausztrál levelibékáktól, és rájöttek, hogy az elektrolitok sokkal kevésbé jutottak át a bőrön, ha azon megtelepedett a gomba.

A fertőzött békák vére és vizelete pedig sokkal kevesebb nátriumot és feleannyi káliumot tartalmazott, mint egészséges társaiké. Más állatokról, például az emberről is ismert, hogy ez a zavar szívleálláshoz vezethet. A kutatók EKG-t is készítettek a békák szívéről a halálukat megelőző órákban, amelyek kimutatták, hogy a leállást megelőzően ritmuszavar lépett fel. Az elektrolitok egyensúlyát helyreállító gyógyszerek adagolásával az állatok pár órára vagy napra jobban lettek, de végül mind elpusztultak - írják a kutatók a Science című folyóiratban. A következő lépés az lesz, hogy hasonló vizsgálatokat végezzenek más fajokon is - mondta a BBC-nek (www.bbc.co.uk) a kutatás vezetője, Jamie Voyles, az ausztrál James Cook Egyetem kutatója.

Egy másik fontos feladat lesz megvizsgálni, hogyan gátolja a chytrid gomba (Batrachochytrium dendrobatidis - Bd) az elektrolitok cseréjét. Lehetséges, hogy a Bd egy toxint választ ki, vagy a sejteket roncsolja - véli Matthew Fisher, az Imperial College London munkatársa. Mindenképp fontos, hogy ez kiderüljön, hiszen a mostani kutatás eredménye még nem oldja meg a problémát - azt nem árulja el, hogyan lehetne útját állni a pusztító kórnak, és megmenteni a vadon élő békákat. A fogságban élő kétéltűeket könnyedén lehet gyógyítani gombaölő szerek segítségével, de a természetben ez még megoldásra vár.

Számos kutatócsapat próbálja felderíteni a békák bőrén természetesen előforduló baktériumokban rejlő lehetőségeket. Amennyiben sikerül megérteni, hogyan zavarja meg az elektrolitok egyensúlyát a gomba, a békákat segítő baktériumokat is könnyebben lehetne azonosítani, és végül gátat vetni a pusztító kórnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.