Rengeteg csicseriborsó-pürét használtak

Lesz mit falni: két tonnát nyomott a világcsúcs humusztál

Több mint két tonnányit nyomott az az óriás humusztál, amelyet 300 libanoni szakács készített el szombaton Bejrútban.

2009.10.25 15:48MTI

A libanoniak ezzel megdöntötték a korábbi világcsúcsot, amelyet a rivális izraeliek tartottak az arab konyha egyik legrégebbi ételének elkészítésében. A Bejrút központjában felállított óriás sátorban a szakácsok 1350 kilogramm csicseriborsó-pürét, 400 liter citromlevet, 26 kilogramm sót használtak fel egyebek között a végül 2056 kilót nyomó óriás tál megalkotásához.

A csicseriborsóból, olívaolajból, szezámmagból, citromléből, fokhagymából és sóból álló étek a közel-keleti konyha alapételének számít. Származási helye ismeretlen, ám alapvetően arab ételnek tartják. Nagyon népszerű azonban Izraelben is, ahol szintén a mindennapos étkezés részévé vált, nem csak az éttermekben. Libanon tavaly hadjáratot indított az eredet védelemért, amikor Fadi Abbud, a libanoni gyáriparosok szövetségének vezetője bejelentette, hogy pert indít Izrael ellen annak érdekében, hogy a szomszédos ország ne izraeli étekként terjessze a piacon a humuszt.

Ehhez azonban az szükséges, hogy az ételt libanoniként regisztrálják. Jelenleg folyik az adatok gyűjtése az étel eredetéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.