A férfiak a piszkosabbak

Ön is csak szégyenből mos kezet? Brit tudósok szerint igen!

Egy új tanulmány szerint az emberek hajlamosabbak kezet mosni a mellékhelyiség használata után, ha a szégyenérzetükre gyakorolnak nyomást.

2009.10.23 18:01medipress.hu

A Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének meghökkentő tanulmánya az American Journal of Public Health című folyóiratban jelent meg. Az intézet kutatói megfigyelték, hogy milyen reakciókat váltanak ki azok az elektronikus, higiéniával kapcsolatos üzenetek, melyeket angol nyilvános illemhelyeken helyeztek el.

A kézmosás a legolcsóbb módja a betegségek megelőzésének, de a férfiaknak kevesebb, mint harmada, a nőknek pedig kétharmada mos kezet szappannal a wc használatát követően, derült ki avizygálatból, melyet Robert Aunger vezetett. A szakember és munkatársai negyedmillió ember kézmosási és szappanhasználati szokásait mérték fel online szenzorok segítségével. A férfiaknak csak 32 %-a mosott kezet szappannal, a nők közül kétszer annyian: 64 %-uk. Az illemhely bejáratánál LED-képernyőkön olyan feliratokat vetítettek ki, mint pl.: „A víz nem öli meg a baktériumokat”, majd elemezték az üzenetek viselkedésre gyakorolt hatásait.

A legjobbnak a „A maga mellett álló használ szappant?” szöveg bizonyult, melyből látható, miként reagálnak az emberek arra, ha azt hiszik, mások figyelik őket. A nemek közti eltérés megmutatkozott az üzenetekre adott válaszban is. A nőket az emlékeztető feliratok fogták meg inkább, míg a férfiakat azok, melyek undort keltettek, pl. „Mossa le szappannal, vagy később megeheti.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.