Nem túlságosan sikeres a patika-liberalizáció

Nem nagyon vásárlunk gyógyszert patikán kívül

A teljes gyógyszertári forgalom egy százalékát sem éri el a patikán kívül megvásárolt gyógyszerek értéke- derül ki a GfK friss felméréséből. A patikaliberalizáció tehát, úgy tűnik egyelőre nem eredményezett számottevő változást a gyógyszervásárlási szokásokban.

2008.02.14 18:04GFK

Alig nőtt a patikán kívüli gyógyszervásárlások aránya. A patikán kívüli költések ugyanis nem érik el a teljes gyógyszertári forgalom egy százalékát sem. Bár a versenyhelyzet eredményeképpen a kiszolgálás pozitív irányba fejlődött és innovatív, a vásárlók gyorsabb kiszolgálását biztosító értékesítési módszerek is megjelentek, a vevőtájékoztatás továbbra is elmarad az elvárható szinttől – állítják a GfK LHS HealthCare egészségügyi és gyógyszerkutatásokért felelős szakértői.

Egy évvel ezelőtt a média nagyon sokat foglalkozott a gyógyszertárakon kívüli gyógyszerárusítással, ám ez a változás eddig még alig változtatott a gyógyszervásárlási szokásokon. Az említett 1 százalékos arány várhatóan valamelyest nőni fog, ám széles körű elterjedése valószínűleg nem lesz jellemző, az továbbra is a speciális vásárlói igényeket fogja kielégíteni a patikán kívüli vásárlás. Sokkal nagyobb hatása volt a piacra az újabb gyógyszertárak nyitásának, valamint a patikaláncok, -társulások formálódásának.

Egyértelműen megjelent a patikák között mind a vevőért, mind a patikai költések nagyságáért folyó verseny. Ez a verseny legerősebben Budapesten, valamint a nagyobb városokban jelentkezett, míg a kisebb településeken jellemzően csökkent a patikák jövedelmezősége és nőtt a kiszolgáltatottsága. A vevők megtartása érdekében is egyre többet tesznek a gyógyszertárak – így például a vásárlók könnyebb, gyorsabb kiszolgálása érdekében lehetővé teszik az online, illetve telefonos rendelést.

A GfK LHS HealthCare patikavizsgálatai rávilágítanak, hogy a gyógyszertári munkatársak általában udvariasabbak és figyelmesebbek, bár a vásárlókkal folytatott beszélgetésre, tanácsadásra még mindig nagyon ritkán kerül sor.

A vény nélkül kapható és gyógyszernek nem minősülő készítmények területén a fokozódó verseny és a szabad ármegállapítás hatására gyorsan változik a gyógyszertárak tevékenységének jellege, mely így egyre inkább ügyfélközpontú. A patikák forgalmának nagyobb részét képező vényköteles gyógyszerek forgalmazása terén azonban kevésbé látszik a fejlődés.

A vényköteles gyógyszerekhez kapcsolódóan alig van tanácsadás, és a rendkívül gyakori árváltozásokat a patikák képtelenek a készletek szinten tartásával követni. Egyre több az olyan gyógyszertár is, amelyik a rá nehezedő pénzügyi nyomás miatt igyekszik a raktárkészletét nagyon alacsonyan tartani, és sok esetben csak a vásárló megrendelésére biztosítják a gyógyszereket. A felmérés során kiderült, hogy a gyógyszertáraknak a legnagyobb gondot az jelenti, hogy az Európai Unióban nálunk a legalacsonyabb a vényköteles gyógyszerek esetében alkalmazott kereskedelmi árrés.

A patikusok szerint ennek növelésére lenne szükség ahhoz, hogy a nagyobb pénzlekötést igénylő jobb raktári készletezés és a jelentős emberi erőforrást igénylő patikai tanácsadás általános színvonala javuljon. Ez utóbbi megvalósulása több szakember véleménye szerint a kidobott gyógyszerek arányát is jelentősen csökkentené.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.