Kevesebb antibiotikum a gyerekeknek

Csökkent a lakosság gyógyszer-fogyasztása

Jelentősen csökkent a lakosság gyógyszerfogyasztása a tavaly bevezetett új szabályok következtében. A szülők a korábbinál kevesebb antibiotikumot adnak a gyerekeknek.

2008.01.11 08:41Népszabadság

A nehezebben hozzáférhető, már csak receptre kapható Algopyrin népszerűsége viszont még mindig nagy - írta pénteken a Népszabadság.

Az egészségügyi reformcsomag egyik első eleme a gyógyszerpiac tavalyi "megrendszabályozása" volt. Az egészségbiztosító gyógyszerköltségeinek visszafogására hozott intézkedési csomag átalakította a támogatási rendszert, korlátozza az orvosok receptírási lehetőségeit, a gyártókat pedig folyamatos árleszorító versenyre kényszeríti.

A kormány mérsékelte a támogatási kulcsokat is, így a vásárlóknak is többet kell fizetniük. A korábban ingyen kiváltható dobozokért 300 forintot kell fizetni. Az árverseny a krónikus betegségek terápiájában gyakran hozott a betegeknek jelentős árcsökkentést. Ám átlagosan 12 százalékkal fizetnek többet, akik nem voltak hajlandók gyógyszereik váltogatására, vagy csak alkalmilag szednek valamilyen szert.

Az új szabályok az egészségbiztosító számára látványos megtakarítást tettek lehetővé. Ám azt még nem tudni, hogy a betegek gyógyulási esélyeire hatással l lesznek-e a változások.

Az Rxpress PreSolver gyógyszerpiac-elemző Kft. szerint összességében tíz százalékkal kevesebb doboz gyógyszer fogyott a patikában 2007-ben - olvasható a lapban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.