Csak egyes gyógyszereknél hat

Gyógyszer-túladagolások elleni szert találtak fel kutatók

Egy új vegyület gyorsan kölcsönhatásba lép a gyógyszerek fejlesztés alatt álló, reményteli csoportjával, ezáltal lehetőséget kínál a szerek esetleges mellékhatásainak visszafordítására - közölték amerikai kutatók a Nature Medicine szakfolyóirat vasárnap megjelent számában.

2009.10.05 11:49MTI

A vegyületet úgy tervezték meg, hogy a szív artériáinak műtéti tisztítása során alkalmazott új típusú vérhígító ellenszere lehessen. A páciensek véralvadásgátlót kapnak az ilyen műtétek előtt és közben, melynek gyakori mellékhatása a vérzés.

"Ha kéznél van egy ellenanyag, az biztonságosabbá teheti a kezelést" - magyarázta Bruce Sullenger, a Duke Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője. Az új ellenszer azonban nem csupán a vérhígító hatását fordítja vissza, hanem általában is működik az aptamereknek nevezett új típusú gyógyszercsoport mellékhatásaival szemben.

Az aptamer egy olyan "illeszkedő" molekula, amely a célmolekulát nagy aktivitással felismeri, ezért egyre több specifikus gyógyszert állítanak elő ilyen 15-60 nukleotidegységből felépülő nukleinsavból. Forgalomba eddig egy ilyen szer került, ám további hetet már tesztelnek.

"A legtöbb gyógyszer valamely fehérjét céloz meg a szervezetben, ám az a csoport, melyről most beszélünk, ribonukleinsav (RNS), amely fehérjéket céloz meg" - mondta el Sullenger, hozzátéve, hogy normális körülmények között ilyen típusú molekulák a szervezetünkben nincsenek a sejteken kívül. Az ellenszer ezt használja ki, amikor kizárólag a sejteken kívül szabadon keringő nukleinsav molekulákat "kapja el".

Az ellenszer afféle molekuláris szivacsként felszívja a feleslegessé vált gyógyszert (aptamert). A csoport nyolc különféle aptamer vegyület ellen próbálta ki az új típusú ellenszereket laboratóriumi körülmények között; valamennyit hatékonynak találták.

A véralvadásgátlóval szembeni hatékonyságát egy malacon tesztelték:"Megmutattuk, hogy gyorsan visszafordítható a vérhígító hatás" - összegezte Sullenger.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.