Óvatosan azokkal a gyógyszerekkel...

Veszélyben a nyugtató, altató szereket szedő idősek?

Egy nemrég végzett felmérés szerint négyszer nagyobb az esélyük az öngyilkosságra azoknak az időseknek, akik nyugtató és altató hatású szereket szednek szorongásos panaszaikra.

2009.06.07 10:20medipress.hu

A svéd felmérés adatai szerint az antidepresszánsok, antipszichotikus szerek, nyugtatók és hipnotikumok szedése növeli az idősek öngyilkosságra való hajlamát.

"Adataink szerint a szedatív típusú kezelések közel tizennégyszeresére növelik az idősek öngyilkossági hajlamát. Ez az összefüggés más faktorok, például meglévő mentális betegség esetén is megmarad - nyilatkozta Dr. Anders Carlsten a Göteborg Egyetem kutatója - A hipnotikumok szedése ugyanakkor átlagosan négyszeresére növeli az öngyilkosság valószínűségét."

A kutatás során Dr. Carlsten és kollegája, Margda Waern 85 öngyilkosságot elkövetett idős férfi és 65 nő egészségügyi adatait hasonlították össze egészséges idősekével.

"A kezelőorvosoknak a jövőben mindenképp figyelembe kell venniük a megnőtt öngyilkossági hajlamot, amikor nyugtatókat írnak fel pácienseiknek" - írják a kutatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.