Baktériumfertőzése is volt annak aki meghalt?

Felülfertőződés okozhatja sok esetben a H1N1 influenzás halálozást

Tízből három embernek, aki meghalt az új típusú influenzában, baktériumfertőzése is volt - közölték amerikai egészségügyi tisztviselők.

2009.10.01 16:00MTI

A tanulmányban 77 H1N1-áldozatot vizsgáltak meg, akik 29 százalékánál bakteriális felülfertőződést állapítottak meg - jelentette az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központja (CDC), hozzátéve, hogy a súlyosan beteg influenzás embereknél az orvosok elnézhetik az újabb fertőzés felbukkanását. A baktériumok fele Streptococcus pneumoniae volt, amely oltással megelőzhető.

A H1N1 továbbra sem okoz nagyobb arányban halált, mint a szezonális influenza, de fiatalabb korosztályokat érint inkább, és összességében több embert fertőzhet meg, mert senkinek nem alakulhatott ki korábban immunitása vele szemben. Az idő hidegebbre fordulásával és az iskolák kinyitásával szaporodtak a megbetegedések - jelezte szerdán a CDC.

A jelentés szerzői megjegyzik, hogy a korábbi világjárványoknál - 1968-ban, 1957-ben és 1918-ban - is sok beteg halt meg Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae és Staphylococcus aureus fertőzés miatt kialakult tüdőgyulladás következtében. Matthew Moore járványügyi szakember, a CDC munkatársa azt ajánlja, hogy a H1N1 elleni vakcina beadásakor a szövődményeknek jobban kitett, emelkedett kockázati csoportba tartozó emberek beszéljék meg a pneumococcus elleni oltást is. A jelentésben szereplő áldozatok kora két hónap és 56 év között volt, átlagosan 31 év.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.