Járvány idején fő az óvatosság

Vigyázat! Az influenza növeli a szívroham kockázatát

Az influenza növeli a szívroham kockázatát: a járvány idején 35-50 százalékkal növekszik az infarktus miatti halálozás - közölték brit kutatók a Lancet Infectious Diseases című szaklap kedden megjelent számában.

2009.09.22 10:58MTI

A tanulmány a mostani pandémiás H1N1 vírus által okozott influenzára nem terjedt ki.

Charlotte Warren-Gash, a University College London (UCL) fertőző betegségekre szakosodott kutatója munkatársaival 39 korábbi tanulmányt tekintett át, amelyeket 1932 és 2008 készítettek az influenza és a szívhalálozás lehetséges kapcsolatáról.

Minden olyan felmérés, amely teljes népességre vonatkozott, emelkedést mutatott a szívroham vagy más szívproblémák miatti halálozásban influenzajárvány idején.

A szezonális influenza évente 250 000-500 000 embert öl meg.

Erre az eredményre úgy jutottak a szakértők, hogy nyomon követték egy kisebb területen az igazoltan influenza által okozott halálozások számát, majd összevetették az influenzától mentes időszak halálozási adataival.

Warren-Gash csoportja az influenza által okozott, szívproblémák miatti többlethalálozás arányát 35-50 százalékos tartományban állapította meg.

Nyolc elemzett tanulmányból négy azt mutatta, hogy a szezonális influenza ellen vakcinált emberek kisebb valószínűséggel kaptak szívrohamot.

Nagy-Britanniában azonban a krónikus szívbeteg, asztmás, diabéteszes embereknek csak 47 százaléka kapott influenza elleni védőoltást.

A metaelemzés szerzői a szezonális és az új típusú H1N1 influenza elleni vakcinálásra bátorítják a krónikus betegséggel élőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.