Miért vágyunk kaja után egy szál cigire?

Kellemes emlékeket kelt a nikotin

Bizonyos helyzetekben - étkezések után, baráti társaságban - az egykori dohányosok erősen vágyódnak egy szál cigaretta után. Amerikai kutatók most megfejtették ennek az okát.

2009.09.14 12:41MTI

A nikotin a dopamin nevű hírvivőanyag segítségével gondoskodik arról, hogy az emberek a dohányzásról kellemes emlékeket raktározzanak el. Erre úgy jöttek rá a houstoni Baylor Orvosi Főiskola idegkutatói, hogy egereket engedtek egy járatrendszerbe, amelynek egyik részén nikotin várta az állatokat, egy másik fertályon pedig sóoldat. Az egerek a kísérlet folyamán az elvárásoknak megfelelően a nikotinkamrát részesítették előnyben.

A kutatók ezután elemezték az egéragy emlékekért felelős régiójának, a hippocampusnak az aktivitását, és rájöttek a jelenség okára is: az agyi aktivitás drasztikusan megváltozott a nikotin hatására - olvasható az osztrák televízió honlapjának tudományos részlegén (www.science.orf.at). A sóoldathoz képest a nikotin olykor akár 200 százalékkal is megerősítette az idegi összeköttetéseket, márpedig az idegsejtek közötti kapcsolat ilyen mértékű fokozásán alapul az új emlékek kialakulása.

A folyamat elindulásáért az agy jutalomközpontjai voltak felelősek, amelyek a dopamin hírvivőanyag segítségével jelet bocsátottak ki. Úgy tűnik, hogy ez az úgynevezett neurotranszmitter központi szerepet tölt be az emlékek elraktározásában. Az új ismeretek nem csupán a dohányosok számára érdekesek, hanem a kóros emlékezetkieséssel jellemezhető betegségek - mint az Alzheimer-kór - és a dopaminháztartás zavarával járó bajok - így a Parkinson-kór - kutatásához is hozzájárulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.