Ha le akar szokni ne húzza az időt - tegye azonnal

Nem használ a nikotinrágó

Nem használ a dohányosoknak, ha cigarettázásukat nikotintartalmú rágógumi segítségével próbálják meg csökkenteni - erre a következtetésre jutott egy svájci kutatócsapat.

2009.06.17 07:42MTI

Jean-François Etter és csapata a genfi egyetemen azt próbálták meg kideríteni, hogy mennyiben segíti a nikotinrágó a dohányzás abbahagyására való felkészülést. Feltételezések szerint a nikotinpótlás lehetővé teszi, hogy az érintettek lassan mérsékeljék cigarettaadagjukat, ami aztán megkönnyítheti a végleges leszokást. Etter elmondása szerint több tanulmány is alátámasztotta, hogy a nikotintapasz valóban segíthet a leszokásban.

A rágógumira vonatkozóan azonban csak egy régebbi vizsgálat létezett, amely viszont nem tudott kimutatni ilyen hatást - írta a Neue Zürcher Zeitung internetes kiadása (www.nzz.ch). A svájci kutatócsapat 314 leszokni vágyót két csoportra osztott. Az egyik csoport tagjai négy héttel a cigaretta végleges letételéül választott időpont előtt rágógumit kaptak. Cigarettafogyasztásukat lépésenként felezniük kellett. A többiek viszont csak az utolsó cigaretta napján kapták meg a rágókat.

A két csoport sikerességi rátája egy év után szinte teljesen megegyezett - tártál fel a kutatók az Archives of Internal Medicine című szaklapban. A rágógumival korán ellátott csoport 20,8 százaléka, a kontrollcsoportnál pedig 19,4 százalék tartott ki. A kutatókat meglepte, hogy a nikotinrágó alkalmazása nem vezetett több sikerre. Úgy vélik, hogy a tapasz eltérő hatásmechanizmusa lehet a magyarázat a két módszer eredményessége közti különbségre.

Érdekes módon a genfi kísérletben épp azoknak sikerült hosszú távon leszokniuk, akik egyik napról a másikra tették le a cigarettát. Ennek pszichológiai háttere lehet - véli Etter. Az ugyanis, aki hirtelen hagyja abba a dohányzást, valószínűleg szilárdan elhatározza, hogy többé nem dohányzik. Ha azonban napról napra csökkenti egy dohányos az adagját, könnyen megeshet, hogy úgy gondolja: egy-két szálat azért még megengedhet magának - így pedig könnyebb a visszaesés. A szakértő mindenesetre azt tanácsolja a dohányzásról leszokni vágyóknak, hogy folyamodjanak segítségért.

A nikotinpótló készítmények alkalmazása pszichológiai tanácsadással ötvözve hatásosabb, mint a magányos harc. Ezt a kísérletben részt vevők egy ötödének sikeressége is alátámasztja. Etter szerint ugyanis kezelés és segítség nélkül csak minden huszadik dohányosnak sikerül egy éven át cigaretta nélkül meglenni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.