Nincsenek gondjaik magasságukkal

Nem kell félni - Az alacsony gyermekeket elfogadják társaik

Egy jó hír az aggódó szülőknek: egy tanulmány szerint az alacsony gyermekek nem hajlamosabbak emocionális és társadalmi problémákra.

2009.08.20 18:28medipress.hu

Alacsony gyermekes szülők, abba lehet hagyni az aggódást: egy új tanulmány kimutatta, hogy a kisnövésűek nem depressziósabbak, nem kevéssé népszerűek, mint társaik, illetve nem küzdenek más érzelmi és szociális problémákkal, mint a magasabbak.

A tanulmány 712 hatodik osztályos gyermeket elemzett. Ebből huszonnyolc gyermek alacsony termetűnek számított (az életkorhoz tartozó alsó 10% méretének feleltek meg, azaz az ún. 10-es percentilis alatt voltak).

A többiek nem voltak kisnövésűek (10-es percentilis fölött). A normál növésűek a 25 és 75-ös percentilis közötti tartományban vannak.

A gyermekek emocionális és társadalmi jólétét kérdőívek segítségével mérték, melyre a vizsgált gyermekeknek, és tanáraiknak is válaszolnia kellett.

Az alacsony gyerekek kissé magasabb arányban estek társaik áldozatául, azonban nem volt különbség a depressziót, a viselkedési problémákat, vagy a népszerűséget illetően.

Amint egy csecsemő megszületik, a gyermekgyógyászok percentilisekben kezdik mérni testhosszukat és súlyukat.

Bár az alacsonyabb értékek aggodalmat keltenek a szülőkben, ez az aggodalom a kutatók szerint megalapozatlan.

"A tanulmányban résztvevő alacsony gyermekek esetében kissé magasabb arányban számoltak be a társaik okozta bántalmazásról, azonban ez nem a rossz beilleszkedésnek tudható be" - vonta le a következtetést Dr. Joyce Lee, a Michigan-i Egyetem gyermekgyógyásza.

Az alacsony gyermekek a mindennapi kötekedést szüleik miatt jelentősebbnek élik meg.

"A beszámolnak a gyermekeik magassága miatti aggodalmaikról, ami negatív hatást fejthet ki társadalmi kapcsolataikra" - írják a kutatók. A szerzők a gyermekgyógyászokat arra bátorítják, hogy nyugtassák meg az aggódó szülőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.