Tavaszi és nyári hónapokban jobban növünk

Mennyi az átlagmagasság férfiaknál és nőknél?

Az örökletes tényezők mellett a hormonrendszer szerepe kulcsfontosságú a testmagasság meghatározásában. Döntő szerepe van az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormonnak, csökkent mértékű elválasztása törpenövést, túlzott mennyisége óriásnövést eredményez.

2008.05.03 08:34National Geographic

0-1 éves korunkig átlagosan havi 2 cm-t, 1-2 éves kor között évi 10 cm-t, majd serdülőkorig 5-6 cm-t növünk évente. Érdekes megfigyelés, hogy a tavaszi és nyári hónapokban a növekedés üteme általában fokozottabb, mint az őszi-téli hónapokban.

A hormonális és örökletes faktorok mellett további fontos tényező a szociális háttér, de kitüntetett szerepe van a táplálkozásnak is. Az utóbbi évszázadban az élelmiszerek minőségének ugrásszerű javulása, az életkörülmények pozitív irányú változása megmutatkozik a növekedés felgyorsulásában, illetve az elérhető végső testmagasság növekedésében.

Míg a honfoglalás korában a magyar férfiak átlagos testmagassága 169 cm, a nőké 158 cm volt, addig napjainkban ez az érték a férfiaknál 176 cm, a nőknél pedig 164 cm.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.