Szimmetrikus arcú férfiak előnyben

Összefüggés az arcvonások szimmetriája és a szellemi leépülés között

Az egyenes arcú férfiak elméje ritkábban gyengül meg idősebb korukra. Erre az edinburgh-i egyetem kutatói jöttek rá, miután több száz nyugdíjas szellemi képességeit vizsgálták meg.

2009.08.18 07:53MTI

A tanulmány alapját a híres Scottish Mental Survey adatai képezték. Ez egy nagyszabású intelligenciateszt, amelyet a harmincas és negyvenes években végeztek, amikor csaknem 70.000 tizenegy éves gyerek IQ-ját mérték fel. A skót kutatók az egykori résztvevőket most ismét megvizsgálták, azt elemezték, hogyan változtak mentális képességeik az évek során - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Egyúttal elemezték a nyugdíjasok arcvonásait igazolványképeiken, megfigyelték, hogy mennyire egyenletes az arcuk, mennyire harmonikus a bal és a jobb oldal. Lars Penke, a kutatás vezetője azt írja az Evolution and Human Behavior című szaklapban, hogy összefüggés áll fenn az arcvonások szimmetriája és a szellemi leépülés között. Ez azonban csak a férfiakra érvényes. Ennek oka valószínűleg a génekben keresendő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.