Amikor a diéta már nem segít

Képekkel! Hihetetlen fogyást érhetünk el a gyomorgyűrű segítségével!

Létezik egy műtéti eljárás, amely már nagyon sok súlyosan elhízott embernek jelentett- és jelent a mai napig megoldást Magyarországon és szerte a világon: ez a gyomorgyűrű műtét. Hogy mit is takar valójában ez az elsőre gyomorszorító téma, azt egy orvos és egy boldog (volt) páciens segítségével boncolgattam.

A gyomorgyűrű és áldásos hatása képgaléria

2009.07.23 13:00kozma zsuzsanna

Mielőtt azonban szót ejtenék magáról a gyűrűről és a műtétről, muszáj néhány statisztikai adatot előrevetítenem. Csak a miheztartás végett.

Gondolták volna például azt, hogy az elhízottak száma a világon meghaladja az éhezőkét és Magyarország 2/3-a túlsúlyos? A kóros elhízás viszont az egészségi állapotot is meghatározza, az ebben szenvedők esélyei nagymértékben csökkennek a hasonló korosztályú, nem túlsúlyos személyekéhez képest.

Dr. Bende János sebészfőorvos szerint a gyomorgyűrű, mint műtéti megoldás akkor jön szóba, amikor a testtömeg-index (BMI: body mass index) 40 kg/m² felett van és egy vagy több társbetegség is fennáll.

Azon túlsúlyos embereken is segíthet a gyűrű, akiknek valamely fogyókúrás módszer többszöri próbálkozás után sem hozott eredményt és legalább 5 éve kórosan elhízottak.

A természetes mellett a sebészi módszerrel is jojo-effektus nélkül lehetséges az évi 45-50 kg-os fogyás.

A gyomorgyűrű felhelyezése nem a hagyományos értelemben vett műtéti eljárás, hanem úgynevezett laparoszkópos eljárás. Ez azt jelenti, hogy nem vágják fel a beteg hasát, hanem egy 1cm-es bőrmetszésen keresztül bevezetnek egy videokamerát a hasüregbe és a hasi szerveket többszörösére kinagyítva egy televíziós képernyőre apró szúrt lyukakon „varázsolják” be a gyűrűt a gyomor köré.

A beavatkozás a beteg számára alig jelent megterhelést. Nincs megbontva a hasfal struktúrája, a páciens 1 hét múlva nehéz fizikai munkát is tud végezni. A műtét utáni napon a paciens saját lábán távozik a kórházból- magyarázza a doktor úr.

A főorvos úr szerint ez nem csodatevés, mindössze egy olyan eljárás, amellyel egészségesebbé, boldogabbá teszik a páciensek életét.

A doktor úrnak köszönhető, hogy Magyarországon e műtéti beavatkozás elsőként megvalósulhatott, valamint az is, hogy a számos létező műtéti megoldás közül a legkíméletesebb került alkalmazásra. Köszönhető mindez humánus felfogásának valamint pozitív és optimista, betegközpontú hozzáállásának.

Az elhízás – nevezzük jelenségnek- nem csupán fizikai állapot. A túlsúlyos embereknek -valljuk be- sok esetben meg kell birkózniuk a lesajnáló tekintetekkel, az elutasító magatartással és nem utolsósorban saját démonjaikkal is meg kell küzdeniük. Sok esetben egy-egy betegség váltja ki a mérhetetlen túlsúlyt, és nem feltétlenül az, hogy naponta egészségtelenül és sokat táplálkozik valaki. Persze a helyes táplálkozás ugyanúgy része lesz a műtétet megelőző időszaknak, mint a műtét utáninak- nyilatkozta dr. Bende János a ma.hu-nak.

A műtét előtt átfogó vizsgálatot végeztek rajtam- ezt már Kővári Krisztina mondta, akivel egy kávéházban találkozom. Alig hittem a szememnek, amikor megláttam ezt a csupa mosoly hölgyet. Interjú előtt láttam egy fotót róla a műtét előtti időszakából, és a változás -ezt Önök is megtekinthetik képgalériánkban- enyhén szólva is szembetűnő, hihetetlen.

Krisztina akkor már évek óta küzdött a túlsúllyal, és amikor először hallott a gyomorgyűrű- módszerről nem gondolkodott sokáig: azonnal belevágott.

A divatos fogyókúrás módszerek 5-10 kilókat segítettek leadni, de szinte azonnal vissza is kúsztak.

-Elegem volt az örökös fogyókúrából, és hát hősiesen bevallom: szeretek enni. A gyomorgyűrű segítségével azonban jobban átgondolom, hogy mit hogyan, milyen mennyiségben veszek magamhoz. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy a gyűrűt nem elég csak behelyezni, azzal együtt is kell tudni élni! A műtét és a fogyás sikerét valójában nem a műtét, hanem a hosszú évek során a gyűrűvel történő "együttélés" minősége és a helyes életmódbeli szokások kialakítása határozza meg!- mondta Krisztina.

A felhelyezést követően, a gyűrű első állítására (szűkítésére) kb. az 5-6.héten került sor. Ezen időpontig csak folyékony ill. pépes étel fogyaszthattam. Kb. az 5-6. hónap alakult ki a gyűrű megfelelő mérete- emlékszik vissza Krisztina.

A műtét utáni időszak legfontosabb része a megfelelő életmódbeli és táplálkozási szokások kialakítása, mely két okból igen fontos. Az egyik az, hogy a gyűrű miatti nagyfokú kalóriacsökkentés mellett a szervezet normál működését továbbra is biztosítani kell.

A másik fontos ok pedig az, hogy ezen alapelvek elsajátításával képes legyen testsúlyát hosszútávon is megtartani, hogy a fogyás ne csak a műtét utáni időszakra szóljon, hanem egész életen át tartson! Eredményes fogyás csak így és ezek szem előtt tartásával jöhet létre.

Kérdésemre, hogy ugyanúgy cselekedne mint majd' 3 éve, amikor a gyűrűt felrakatta a válasza egyértelmű igen volt. - Megváltoztatta az életemet, bátran merek az emberek szemébe nézni, csinos ruhákat hordhatok, megtaláltam a boldogságot....- mondta Krisztina, és én elhittem neki, látván a szemében az őszinte örömet és hálát.

További információkat a www.gyomorgyuru.hu oldalon találhat kedves Olvasónk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.