Csökkent a többes terhességek kockázata!

Rekordokat dönt a lombikbébiprogram sikeressége Európában

A mesterséges megtermékenyítés sikerrátája rekordokat döntött Európában, miközben csökkent a többes terhességek kockázata, közölték meddőségi szakértők szerdán.

2009.07.04 09:51medipress.hu

2006-ban az átlagos sikerességi ráta emberióbeültetésenként 32,8 százalék volt az IVF (in-vitro fertilizáció) és 33,6 százalék az egyetlen hímivarsejtet a petesejtbe juttató ICSI (intracitoplazmatikus spermiuminjekció) felhasználásával.

1997-ben ezek az arányok még 26,1, illetve 26,4 százalékosak voltak. Az adatokat az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) éves kongresszusán, Amszterdamban hozták nyilvánosságra. Egy sajtóközleményben az ESHRE a mesterséges megtermékenyítés nyomán létrejött többes terhességek számának csökkenéséről is beszámolt. Ez nagyon fontos, mivel a többes terhességek szoros összefüggésben állnak az alacsony születési súllyal és a kognitív fejlődés zavarával. 1997-ben kettes- hármas- és négyes ikrek születtek a mesterséges megtermékenyítéssel létrejött terhességek 29,5 százalékából. Ezzel szemben 2006-ban a születések mindössze 19,9 százaléka volt iker, 0,9 százaléka hármasiker és négyes ikrek nem születtek.

A jelentésben megjegyezték, hogy Bulgáriában, Ukrajnában és más kelet-európai országokban az orvosok továbbra is több embriót ültetnek be annak reményében, hogy sikeres terhesség jöjjön létre, azonban az embriók beültetése után lecsökkentik azok számát. Az adatok 32 ország meddőségi klinikáiról származnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.