Koffeines szájöblítő és fogkrém?

Kávékivonattal a rossz lehelet ellen?

Kávékivonattal sikerült meggátolni a kellemetlen szájszagot okozó baktériumok szaporodását - közölte izraeli kutatók eredményét a LiveScience című amerikai tudományos portál (www.livescience.com).

2009.06.27 09:24MTI

"Mindenki azt gondolja, hogy a kávé rossz leheletet okoz, ami gyakran igaz, mert dehidratáló hatása van a szájban, és különösen tejjel együtt kellemetlen szagú anyagokká erjedhet" - mondta el Mel Rosenberg, a tel-avivi egyetem munkatársa.

Ez azonban nem mindig van így. Rosenberg kutatócsoportja a kávé hatását vizsgálta a nyálban lévő baktériumtermelődésre. Ennek során olyan összetevőket találtak a kávéban, amelyek megakadályozták a rossz lehelet kialakulását.

A kutatók most izolálni szeretnék a baktériumgátló molekulát, hogy a kávé antibakteriális tulajdonságait minél jobban felhasználhassák.

Rosenberg úgy véli, felfedezésük a szájöblítők, cukorkák és rágók teljesen új fajtájához vezethet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.