Egyre jobban terjed a betegség

Megduplázódhat az 1-es típusú diabétesz előfordulása

Az öt év alatti európai gyermekek körében megduplázódhat 2020-ra az 1-es típusú diabétesz előfordulása, ez az aggasztó trend azt jelzi, hogy a betegség terjedésében környezeti okok is szerepet játszhatnak - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amely a Lancet című brit orvosi hetilapban számolt be vizsgálatairól.

2009.05.28 15:57MTI

Az 1-es típusú diabétesz gyakorisága más korcsoportokban is szignifikánsan növekedett. A fiatal korban kifejlődő 1-es típusú diabéteszért az immunrendszer rendellenes működése okolható, amely elpusztítja a hasnyálmirigyben az inzulint termelő sejteket. Ezek a páciensek napi inzulinbevitelre szorulnak, s betegségük merőben más, mint az idősebbeket sújtó 2-es típusú diabétesz. 

Az 1-es típusú diabéteszes esetek a világ 180 millió cukorbetegének 10 százalékát teszi ki. A kutatócsoport, amelynek Soltész Gyula, a Pécsi Tudományegyetem professzorának személyében magyar tagja is van, 29.311 fiatalkori diabéteszes esetet elemezett, amelyeket 1989 és 2003 között 17 európai országban diagnosztizáltak. Mint az elemzés során kiderült, a diagnosztizált diabéteszes esetek száma évente átlagosan 3,9 százalékkal növekedett, az öt év alattiaknál a növekedési ütem 5,4 százalék volt éves szinten. 

E trendek alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy 2020-ra Európában 70 százalékkal, 94 ezerről 160 ezerre nő az 1-es típusú diabéteszesek száma a 15 év alattiak körében. "A növekedés nem egyenlően oszlik meg a különböző korcsoportok között, a legfiatalabbak körében a diabéteszes megbetegedések száma megduplázódik. E növekedés egyaránt sújtja mindkét nem képviselőit" - hangsúlyozták a kutatók. Dana Dabelea, a denveri University of Colorado kutatója a tanulmányhoz fűzött kommentárjában arra mutat rá, hogy az 1-es típusú diabétesz gyakorisága még a vártnál is gyorsabban nő.
 

"Ez a tendencia valamilyen olyan, eleddig ismeretlen káros környezeti változásokat feltételez, amelyekkel a mai gyerekek kénytelenek együtt élni" - hangsúlyozta Dana Dabelea. Mint hozzátette, az európai országok részletes egészségügyi statisztikákkal rendelkeznek. Más országokban, beleértve az Egyesült Államokat nem ilyen alapos az adatszolgáltatás az 1-es típusú diabétesz vonatkozásában. 

"Az európai adatok megmutatják, hogy mi történik majd az Egyesült Államokban" - hangsúlyozta Dana Dabelea. A világ többi része még kevésbé képes felmérni az 1-es típusú cukorbajjárvány összes konzekvenciáját. Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában, ahol feltehetően még magasabb e betegség gyakorisága, nem készülnek egészségügyi statisztikák. 

Dana Dabelea szerint nem világos, hogy miért a legfiatalabbakat sújtja leginkább a betegség. "Amit biztosan tudunk, hogy a növekvő előfordulás nem vezethető vissza genetikai okokra. Ez viszont azt jelenti, hogy a környezet játszik közre az 1-es típusú diabétesz terjedésében, de nem tudjuk, hogy melyik az a különlegesen káros ökológiai tényező" - mondta Dana Dabelea. Az amerikai kormány kezdeményezésére kutatás indul, hogy kiderítsék az 1-es típusú diabétesz terjedésének okait, beleértve a méhen belüli esetleges fertőzéseket és a gyerekkori infekciókat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.