Az új H1N1 vírus széles körben terjed

Ellenállóvá válhat a hagyományos influenzával keveredő új vírus

Most, hogy az új H1N1 vírus széles körben terjed, és megbetegedések sorát okozza, az amerikai egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy az új vírus keveredhet a gyógyszereknek ellenálló hagyományos influenzával.

2009.05.20 10:36MTI

Az Egyesült Államokban eddig hét ember halálát okozó betegség - amely akár 100 ezer embert is megfertőzhetett - eddig jól reagált a gyógyszeres kezelésre - közölték amerikai járványügyi és betegségmegelőzési intézetek (CDC) képviselői. 

A H1N1 vírus másik törzse, az új vírus szezonálisan megjelenő rokona azonban idén ellenállóvá vált a legtöbbet alkalmazott vírusölő gyógyszerrel, a Roche által gyártott Tamiflúval szemben

A GlaxoSmithKline Relenza nevű szere viszont még hatékony a betegség legyőzésében. A CDC szakemberei szerint több szezonális influenzavírus okoz megbetegedéseket, mint ahogy azt májusra várták, ennek okai azonban nem ismeretesek. "Különösen az jelent nagy kockázatot, hogy az új vírus a szezonálisan megjelenő törzsekkel cirkulálva keveredéshez vezethet" - mondta Anne Schuchat, a CDC kutatója. 

A vírusok keveredése azt jelentené, hogy a vírustörzsek genetikai állománya csere útján eggyé válna. Az influenzavírusok különösen hajlamosak erre, már több járvány is kialakult a genetikai keveredést követően. 

Az influenzavírusok mutálódnak is, vagyis hibákat "gyártanak" a reprodukció során. Az Egyesült Államokban idén fertőző szezonális influenza olyannyira ellenálló volt a Tamiflúval szemben, hogy a CDC azt javasolta: az idén egyáltalán ne is kezeljék a betegeket ezzel a gyógyszerrel. 

A szakemberek megjegyezték, hogy a szezonális influenza baktériumokkal keveredve még súlyosabb betegségeket okozhat, de eddig egyik vizsgált esetben sem bukkantak ilyen jellegű keveredésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.