Kevésbé aktív a fiatalabb generáció

A magyarok egyötöde mozog csupán

Magyarországon öt ember közül csak egy végez rendszeres testmozgást, pedig az alapvető fittség, a jó közérzet megtartásához ez szükséges lenne.

2009.05.08 09:30ma.hu

A legfrissebb kutatások szerint a mozgásszegény életmód és az ebből fakadó problémák ma már egyre fiatalabb korban jelentkeznek.

Az egészséges életmód fontos eleme a rendszeres testmozgás. Az EU javaslatai alapján egy felnőttnek minimum 30 perc mérsékelt intenzitású testedzésre lenne szüksége a hét 5 napján vagy legalább 20 perc élénk intenzitású testedzésre a hét 3 napján. A felnőtt lakosság fele azonban nem teljesíti ezt a minimumot és a gyermekeknek is csupán húsz százaléka végez napi hatvan percnyi aktív mozgást.

Megdöbbentő, de magyar kutatások szerint a 14–19 éves korosztályban négy fiatalból egy saját bevallása alapján lényegében soha nem sportol. A 20–25 éves fiatalok 42 százaléka soha, míg 14 százaléka csupán havi néhány alkalommal szán időt némi testmozgásra. Az Európai Unió (EU) népességének körülbelül 40-60%-a ülő életmódot folytat . A társadalom túlnyomó része elkényelmesedett életmódot él, a TV, intenet, számítógépek, az ülőmunka, a bevásárlások, a közlekedés egyre kevesebb testmozgással jár.


A mozgáshiány ma már sajnos népbetegség - mondja Katus Attila, életmód szakértő. Nem gyalog vagy kerékpárral megyünk az iskolába vagy munkahelyünkre, hanem autóval. Nem lépcsőn megyünk a második emeletre, hanem lifttel. Egyszerűen már nem mozgunk, a mindennapjainkból hiányzik a fizikai aktivitás és ez bizony komoly probléma. Pedig az emberi test mozgásra termett. Miért ne szállhatnánk le egy megállóval hamarabb a buszról, kerékpározhatnánk vagy mehetnénk gyalog?

Ha ezeket a kis lépéseket megtesszük, fittebbnek és egészségesebbnek érezzük magunkat. Általánosan ismert tény, hogy a naponta vagy hetente több alkalommal sportolók kevesebbet stresszelnek, jobb a kedélyállapotuk és a koncentráló képességük. Soha nem késő elkezdeni sportot és odafigyelni a testünkre. Aki rendszeresen sportol, jobban alszik, frissebben ébred. A mozgás segít az állóképesség fokozásában és a nagyobb teherbírásban, de a rendszeresen sportolóknak nemcsak a fizikai erőnléte jobb, hanem szellemileg és lelkileg is kiegyensúlyozottabbak – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A mozgás létfontosságú az életben. Az a korlát, amely meggátolja az embereket abban, hogy rendszeresen mozogjanak, gyakran nem valódi fizikai akadály, inkább csak a gondolkodásmódból fakad. Nem lehet ezért eléggé hangsúlyozni a rendszeres testmozgás, a sport fontosságát és jótékony hatását, ami révén fokozódik az agy szerotonin termelése is, vagyis boldogságérzet keríti hatalmába az embert. A mozgás tehát öröm és bizonyítottan kedvező hatással van az egészségre. Sosem késő elkezdeni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.