BIG - belső izomgimnasztika

Örömteli élet - örömteli szexualitás

Kívülről semmi sem látszik. Lehetünk fiatalok, sportosak, jól ápoltak. Az elcseppenő vizeletet pedig felszívja a betét, az örömtelen szexuális életről nem beszélünk, a hüvelyi orgazmusról csak könyvekben olvasunk, és óvakodunk a hirtelen mozdulatoktól, hogy a távozó szelek ne hozzanak kellemetlen helyzetbe. Az intim izmok sorvadása nem természetes állapot - megelőzhető és helyrehozható!

2010.03.11 08:49ideal.hu

A civilizáció elfeledtette velünk testünk intim régiójának karbantartási módját és ennek fontosságát. A természeti népeknél a fiatal lányok édesanyjuktól tanulták meg a medencealapi izmok edzésének technikáját, elsősorban azért, hogy nomád körülmények közt világra tudják hozni gyermeküket, és ne haljanak bele a szülésbe.

Ma már újra kell tanulnunk, hogyan tartsuk kondícióban intimizmainkat, melyek kortól és általános edzettségtől függetlenül elkezdenek sorvadni, ha nem figyelünk rájuk kellőképpen. Gottlieb Ildi az intimtorna alapjait továbbfejlesztve kidolgozott egy módszert, melynek neve belső izomgimnasztika. A BIG elsősorban abban nyújt többet a hagyományos gáttornánál, hogy a különféle problémákkal küzdő emberek mindegyikének személyre szabott edzésprogramot kínál.

Másodsorban: foglalkozik a gyakran még ma is tabuként kezelt örömtelen szexuális élet nehézségeinek megoldásával, melyben nőknek és férfiaknak egyaránt segít. A módszer lényegéről, szükségességéről, sajátosságáról és alkalmazási területeiről a terápia gyakorlott trénerét kérdeztük.

Erő, gyorsaság, állóképesség

Mi a belső izomgimnasztika lényege?
- A medencealapi, tehát az intimizmok szelektív koordinációs tréningjéről van szó, melynek elsajátítása azt jelenti, hogy megtanuljuk ennek a rendkívül fontos izomrendszernek egyes részeit egymástól elkülönítve edzeni, ezzel biztosítva, illetve visszaállítva jó kondícióját.

Melyek ezek a főbb izomcsoportok?
- Képzeljük el oldalnézetből egy női gáttájék keresztmetszetét! Középen van a hüvely mint a kismedencei szervek tartófőfala. Nagyon fontos, hogy ennek izomzata erős legyen, mert egyik oldalról nekitámaszkodik a hólyag és a húgycső, másik oldalról pedig a végbél. Tehát a hüvely izmainak erőnlétét kell fejleszteni. A húgycső izmainál a gyorsaságnak van fontos szerepe, hiszen amikor hirtelen nyomás nehezedik rá - például tüsszentésnél -, az izmoknak gyorsan kell reagálniuk ahhoz, hogy tartani tudjuk a vizeletet. A végbél izomzata esetében pedig az állóképesség a legfontosabb tényező, ugyanis az ánusz gyenge állóképessége széltartási, rosszabb esetben széklettartási problémákat eredményez.

Gyengeség - minden szinten

Melyek az első figyelmeztető jelei a medencealapi izmok gyengeségének?


Húgycsőgyengeség:

• Nagyobb hasi nyomásfokozódásnál - tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor akaratlan vizeletvesztés, eleinte csak pár csepp. • Előfordulhat, hogy szökdelésnél, futásnál, aerobik közben az érintett nem tudja tartani a vizeletét. • Súlyosabb állapotban már egyszerű fekvő helyzetből történő felülésnél is nagyobb mennyiségű, akaratlan vizeletvesztés lehetséges.

Hüvelygyengeség:

• Nincs hüvelyi orgazmus, a hüvely képtelen a hosszan tartó szorításra. • Nagyméretű tampon mellett is kiszivárog a menstruációs vérzés, mert olyan tág a hüvely. • Torna közben - például tarkóállásnál - megnyílik a hüvely, és levegő kerül bele, ami a testhelyzetből történő visszagördüléskor hang kíséretében távozik. Ugyanez előfordulhat vízzel is, uszodában vagy fürdőkádban. Mindezeknek nem szabad megtörténniük, ha a hüvely jól zár.

Végbélgyengeség:

• Széltartási problémával, súlyosabb esetben széklettartási problémával jár - az aranyér pedig a kötőszövet gyengeségét jelzi.

Szerteágazó okok

Mitől gyengülnek meg ezek az izmok?


A medencealapi izmok sorvadása spontán folyamat, de vannak hajlamosító tényezők.

• Allergia: az allergiás időszakokban történő fokozott tüsszögés megterheli a húgycsövet, és néhány hónap alatt kialakulhat a vizelettartási probléma, ami nem múlik el az allergiaszezonnal, csak akkor, ha az ember a gáti fittségét rendszeres tréninggel visszaszerzi.

• Sok ülés: ülőmunka során a teljes medencealapi izomzatra nehezedő nyomás hatására az izmokból kimegy a vér, és a csökkent vérellátás fokozza a sorvadás folyamatát, melynek egyértelmű jele az aranyér.

• Erőlködés: annak, aki sokat erőlködik székletürítés közben, hamarabb meggyengülnek a medencealapi izmai. Ugyanilyen hatása van a nehéz fizikai munkának is. Mindkét esetben gyakran alakul ki aranyér, hólyagsüllyedés, méhsüllyedés, hüvelygyengeség.

• Szülés: ha nem elég edzett a medencealapi izomzat, úgy szülésnél jelentősen károsodhat. Az elváltozás a későbbiekben rendszeres belső izomedzéssel korrigálható.

• Műtétek: bizonyos nőgyógyászati műtétek - például méheltávolítás, melynél elvágják a tartószalagokat, vagy végbélműtétek - után az intim régió funkcionális működése rosszabbodhat, de ez az állapot rendszeres gáttornával helyrehozható.

• Intenzív mozgás: mielőtt elkezdenénk intenzíven sportolni, meg kell erősítenünk medencealapi izmainkat, egyébként fennáll a veszélye annak, hogy az intenzív mozgás hatására meggyengülnek a belső izmok, s vizelettartási problémák jelentkeznek.

• Pszichés változás: a változókor lelkileg sok nőt megvisel, és ilyenkor az altesti régió is hamarabb meggyengülhet, de karbantartott belső izmokkal megelőzhető a kellemetlen tünetek kialakulása.

Visszaszerezni a gátfittséget

Milyen gyakorlatokkal történik a tréningezés?

– Nagyon fontos, hogy mindenki személyre szabott gyakorlatokkal eddze medencealapi izmait, annak megfelelően, hogy mit szeretne elérni. Mindig ülő vagy fekvő helyzetben végezzük a gyakorlatsort, melyben nincs feszítő, kifelé nyomó, csak befelé-felfelé húzó gyakorlat! Maga a tanulási folyamat egy hétvégén 10 órát vesz igénybe. Ezt követheti a napi maximum 15 percet igénylő alkalmazás, ami a tapasztalatok szerint bármilyen probléma esetében két hónapon belül érezhető változást eredményez. A siker kulcsa a rendszerességben van.

• Fontos! A gyakorlatok fogyatékkal élő emberek számára is elsajátíthatók, valamint léteznek egészségvédő, preventív gyerekprogramok is!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.