Profi hastánclépések

A legszexibb edzésterv!

A hastánc remek módszer arra, hogy lefogyj, formásodj és feszesedj. Sőt, egyre szexibbnek és kívánatosabbnak fogod magad érezni az edzések után!

2008.01.15 16:18femina.hu/Balla Tünde Aziza

A bellyfit a hastánc angol elnevezésének - a bellydance-nek - és a fitnesz szónak rövidített ötvözete. A táncos mozgássor lehet erősítő, zsírégető, illetve nyújtó hatású is, a lényeg, hogy egyszerre tornáztathatod vele a legnagyobb külső izomcsoportokat és az intim zónák izmait is. A bellyfit-gyakorlatok a mai hastánc, orientális tánc elemeire épülnek - ezek a mozdulatok ősrégiek, többségük ázsiai, indai vagy afrikai eredetű.

Honnan származik?

A természeti népeknél a tánc a mindennapos tevékenységek közé tartozott, amely segítette a spirituális világgal való kapcsolatfelvételt, kifejezte érzelmeiket, és karbantartotta testüket. Az orientális tánc alkalmas ezen feladatok ellátására, emellett fel tudja készíteni a szervezetet a nőiség legharmonikusabb megélésére, mind testi, mind lelki értelemben véve.

Egy Bécsben élő iraki táncosnő a könyvében azt részletezi, hogyan kíséri végig a keleti nők életét a tánc. Már az első menstruáció eljövetelét is táncos rituáléval ünneplik: aznap különösen kedvesek a kislányokkal, és kedvenc ételeik kerülnek az asztalra. A nővé érés náluk büszkeséggel párosul, nem úgy, mint az európai kultúrában, ahol a vér és a fájdalom negatív töltés hordozója. Egy nő életének másik fontos állomása az esküvő.

A shikhat nevű szertartás keretein belül hivatásos sejkák - a sejka a sejk női megfelelője, ugyanúgy a tudás birtoklóját jelenti - tanítják meg a menyasszonynak azokat a táncmozdulatokat, amelyekkel a nászéjszakán magának és férjének örömteli élményt szerezhet. Az asszonyok a szülés során is segítségül hívják a tánc mágikus erejét: az arab világban, Indiában és Ázsia sok részén a mai napig is él az a szokás, hogy a vajúdó asszonyt körülveszik társai, és a leendő édesanyával együtt végzik a méh összehúzódását elősegítő lágy, hullámzó csípő- és hasi mozdulatokat. Ebben az intim pillanatban nemcsak a tánc, az ének hipnotikus hatása segít abban, hogy a gyermek könnyebben jöjjön a világra, hanem a többi nő közelsége is erőt ad a szülő asszonynak.

Miben segíthet ez neked?

Balla Tünde szerint a bellyfit segít abban, hogy visszatalálj önmagadhoz, és felébreszd a benned szunnyadó, ösztönös nőiességet. A foglalkozásokra kortól és testalkattól függetlenül mindenki ellátogathat, a mozdulatok könnyedén elsajátíthatók, nincs szükség semmilyen előképzettségre. A gyakorlatok intenzitásától függően, 360-600 kalóriát égethetsz el egy edzés alatt, testformálás szempontjából leginkább a derék, a csípő alsó része és a haránthasizmok érintettek.

Mire jó?

A bellyfit alapállásának köszönhetően javítható a testtartás.

Derék- és hátfájás esetén is javasolt a bellyfit, a hastáncelemek ugyanis segítenek abban, hogy fellazuljanak a letapadt, megmerevedett izmok.

Emésztési problémákkal küszködőknél is jótékonyan hathat a foglalkozás, a táncmozdulatok ugyanis speciális masszázsban részesítik a hasat.

Az izmok rendszeres és kíméletes átmozgatásának köszönhetően a bellyfit fontos szerepet tölt be a csontritkulás kialakulásának megelőzésében.

Az intim izmok rendszeres edzésének eredményeképp örömtelibbé válik a szexuális élet, és megelőzhető az inkontinencia.

Gyakorlatok a hét minden napjára

A hastánc alapállása: vállszélességű terpesz, teljes talp a talajon, párhuzamos lábfejek, enyhe térdhajlítás, lazán előrebillentett medence, egyenes gerincoszlop, emelt, de nem feszes vállak, emelt fej, kar könyökben hajlítva, kézfejek csípőmagasságban, a középső vagy a mutatóujj a hüvelykujjhoz zár.

1. Gyakorlatsor a boka-térd-csípő ízületeinek átmozgatására

Első ütem: alapállás. Testsúlyáthelyezés jobb lábra. Bal sarok elemelkedik a talajtól. Mindkét láb térdben hajlítva. Második-hetedik ütem: bal lábbal bokakörzés hátra, bevonva a bal térdet és csípőt. A körzés a padló síkjával párhuzamosan történik. Figyelj arra, hogy a gerincoszlop egyenes legyen, a bal lábujjak pedig végig a talajon maradnak! Nyolcadik ütem: alapállás. A körzést végezd el előre is nyolcszor. A körzést végezd el jobb lábbal hátra nyolcszor. A fent leírt körzés jobb lábbal előre nyolcszor.

2. Gyakorlatsor a medence és a hát alsó részének átmozgatására

Kiinduló helyzet: alapállás. Első-tizenötödik ütem: medencekörzés balra, közben figyelj, hogy a felsőtest ne körözzön, és a térdek végig hajlítva maradjanak. Tizenhatodik ütem: kiinduló helyzet. Végezd el a medencekörzést jobbra is. Csípőkörzés balra a testsúly ütemenkénti váltott áthelyezésével. Kiinduló helyzet: alapállás. Első, harmadik, ötödik, hetedik ütem: csípőkörzés balra, testsúly a bal lábon. Második, negyedik, hatodik ütem: csípőkörzés balra, a testsúly a jobb lábon. Nyolcadik ütem: kiinduló helyzet. Végezd el a testsúly-áthelyezéssel kombinált csípőkörzést jobbra a fent leírtak alapján.

3. Gyakorlat az intim zóna energetizálására

Ez a terület a csakratan szerint a gyökér és a szakrális – szex - csakrák területe. Tehát: nem a fenekedet szorítgatod össze! Kiinduló helyzet: alapállás. Első alkalommal annyiszor végezd el a billentést, amennyitől megérzed, hogy ott vannak és működnek a legnőibb izmaid. Az ehhez szükséges ismétlésszám egyéni adottságoktól függ. Miután megérezted az említett izmokat, végezz hatvannégy billentést.

4. Gyakorlat a köldök környékének, az egyenes hasizom alsó részének megmozgatására

Kiinduló helyzet: alapállás. Első-második ütem: behúzod a hasadat. Harmadik-negyedik ütem: kiengeded a hasadat. Ismételd meg a gyakorlatot nyolcszor. Nagyon fontos, hogy közben maradjon a hasi légzés, a has behúzása nem egyenlő a mellkas megemelésével! A mellkas végig maradjon nyugodt!

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.