A nagyobb testet vonzóbbnak találják

Az ideális nő túlsúlyos! Egyes férfiak szerint.

A férfi populáció egy meghatározott csoportja - a tudományos körökben "kövérkedvelőkként" ("fat admirer" - FA) említik őket - szerint az ideális nő túlsúlyos. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint pedig az FA-k nem csak hogy a túlsúlyos nőket részesítik előnyben, hanem a nagyobb testet vonzóbbnak is találják, mint a többi férfi.

2009.04.30 20:04medipress.hu

A tanulmány két férfiakból álló csoportot kérdezett ki – egyrészt azokat, akiket FA-ként tartottak számon, illetve a szubkultúrához tartózónak magukat nem vallókat.

Feladatuk tíz, különböző női testtípust ábrázoló fekete-fehér fényképek értékeléséből állt. Mindkét csoport tagjait megkérték válasszák ki a számukra legkívánatosabb alkatok, valamint a legkövérebb illetve legsoványabb alakot is melyet még vonzónak találtak. Az FA-k leginkább annak a nőnek a fényképéhez vonzódtak, akinek testtömeg indexe (BMI) 29,24 volt. A BMI-t úgy kapjuk, ha a testtömeg kilógrammokat osztjuk a testmagasság méterben mért négyzetével.

A hivatalos álláspont szerint a 25 és 29,9 közti BMI-vel rendelkező egyén túlsúlyosnak számít, míg az elhízott egyének 30 fölötti BMI-vel rendelkeznek. Példának okáért egy 168 cm magas nő, hetven és fél kiló felett túlsúlyosnak számít. (Próbálja meg kiszámolni saját testtömeg indexét.) Továbbá a tanulmány azt is felfedte, hogy az FA-k a különböző alakok széles skáláját tartották vonzónak, beleértve két lesoványodott nőét is, akik BMI-je 15 alatt volt. Viren Swani az angol Westminster Egyetem pszichológia professzora, egyben a tanulmány vezetője elmondta, hogy ezek a felfedezések a társadalom által vonzónak ítélt normák elutasítását sugallják.

„A legtöbb FA tudja, hogy szépség ideáljaik nem a társadalomban jellemző többséghez tartoznak, de nem hiszem, hogy ezt lázadásként élik meg.” – mondta Swami a LiveScience-nek.

„A természetesség egy olyan szó, mely gyakran merült fel FA-kkal való beszélgetések során, sőt ízlésüket teljesen normálisnak ítélve kijelentették, hogy a társadalom többsége nem fogadta el ezeket az ideálokat.

Mindeközben a kontrollcsoportba tartozó férfiak a szokásos ideálokat emelték ki a képek alapján, legvonzóbbnak egy 18,45-ös testtömeg indexszel rendelkező nőt tartottak, aki gyakorlatilag alultápláltnak számít. Továbbá a túlsúlyos illetve elhízott nőkről készült képeket negatívabb kritikákkal illették, mint az FA-k.

Meglehet az FA-k sztereotípiák ellen küzdenek, de vajon figyelembe veszik a testsúlyból adódó egészségügyi következményeket is? „Egyesek számára az egészség nem is számít.” – mondta Swami.

Mások szorosan kötődnek a túlsúly elfogadását hirdető mozgalmakhoz, és próbálják az ’egészséges’ szó jelentését újra meghatározni.

Elhízás, mint egészség? Sovány esély!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.