Nemsokára valamennyien 100 évesek lehetünk!

A zöldség, a gyümölcs és a szex a hosszú élet titka

Hurrá, nemsokára valamennyien 100 évesek lehetünk! - örvendeztette meg olvasóit a Bild, s mindehhez ráadásul 20 jó tanácsot fogalmazott meg. Az első helyre a sok zöldség, illetve gyümölcsfogyasztást, valamint a rendszeres szexet tette.

2009.04.24 11:23MTI

A legnagyobb példányszámú német újság által megszólaltatott szakértők azt is kiszámolták, hogy az egyes tippek - amennyiben megfogadják őket - remény szerint hány évvel hosszabbíthatják meg az életet. Így garantálták azt, hogy aki sok zöldséget és gyümölcsöt, továbbá halat fogyaszt, átlagban két évvel tovább él. Az "élethossziglan" tartó szex lazító és elégedettséget keltő hatása miatt szerintük ugyancsak két évvel járul hozzá az élet meghosszabbodásához, mint ahogy a napi egy pohár vörösbor is csaknem két évet segíthet.

Persze ezzel nem ért véget a jó tanácsok sora, így a szakértők utaltak például arra, hogy az ember társas lény, azaz a rendszeres társaság - s minél több jó barát vagy barátnő - ugyancsak élethosszabbító hatással lehet. Hasonlóan az állandó agytorna, s ezzel összefüggésben egyebek között keresztrejtvényfejtést és a sakkot ajánlották. De - mint utaltak rá - ugyanilyen fontos, s ugyancsak éveket jelenthet a rendszeres mozgás is, ezen a téren persze a sakknál intenzívebb erőkifejtésre, így mindenekelőtt rendszeres futásra, úszásra vagy kerékpározásra van szükség.

S eltanácsoltak a dohányozástól, azt állítva, hogy a cigaretta elvetése legkevesebb egy év továbbélést jelent. Az idézett szakértők kiemelték a munka jótékony hatását is, ami - különösen ha jó hangulatban és kellemes környezetben zajlik - legkevesebb egy év pluszt jelent. A képzettség - az érettségi, s különösen az egyetem - ugyancsak jótékony, hónapokban mérhető hatással lehet. Azután a Bild tanácsadói megfogalmaztak néhány, az életvitellel kapcsolatos általános tippet is, kiemelve például a jókedv jelentőségét. S figyelmeztettek arra, hogy a düh, a harag és a veszekedés megrövidítheti az életet. A szakértők szinte mindenben egy véleményen voltak, csupán a házasság hatását értékelték különbözőképp.

Így az egyik tábor azt állította, hogy a házasság a férfiak számára egy év pluszt, a nők számára ugyanakkor egy év mínuszt jelent. De már egyöntetűen vélekedtek úgy, hogy egy évvel tovább él, aki vidéken, s nem a városban él. Végezetül a Bild olvasóinak azt tanácsolta: ha mindezt elhiszik, az önmagában egy évet biztosan segít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.