Mindig kell egy barát...

Barátság, a hosszú élet záloga

A barátok jótékony hatása életünk több területén is jelentkezik. Egyrészt lebeszélnek bennünket az olyan káros szenvedélyekről, mint amilyen például a túlzott alkohol fogyasztás, vagy dohányzás. Másrészt állandó társaságot biztosítanak számunkra, s így óvnak bennünket a depressziós, önmarcangoló cselekedetektől, gondolatoktól.

2008.07.05 11:00orvostkeresek.hu

A Flinders University kutatói vizsgálatukat 1,500 idős résztvevő segédletével végezték el. A 10 éven át tartó vizsgálat igazolta, hogy a több baráttal rendelkező egyének átlagosan 22 százalékkal éltek tovább kevesebb ismerőssel bíró társaiknál. A barátok jótékony hatása életünk több területén is jelentkezik. 

Egyrészt lebeszélnek bennünket az olyan káros szenvedélyekről, mint amilyen például a túlzott alkohol fogyasztás, vagy dohányzás. Másrészt állandó társaságot biztosítanak számunkra, s így óvnak bennünket a depressziós, önmarcangoló cselekedetektől, gondolatoktól. Az idő előrehaladtával hajlamosak vagyunk egyre inkább megválogatni barátainkat, s így inkább csak azokkal tartjuk a kapcsolatot, akik valódi támaszt jelentenek számunkra, illetve akiket valóban kedvelünk. 

A barátok támogató jelenlétének fontosságát számos korábbi kutatás is alátámasztotta. A Cancer folyóiratban közölt vizsgálatban 61, előrehaladott állapotban lévő petefészek daganatos hölgyet figyeltek meg. A kiterjedt baráti hálózattal rendelkező résztvevők esetében sokkal alacsonyabb volt azon fehérje jelenléte, mely a rákos betegség agresszívebb fajtáját jelzi.
 
A Lancet folyóiratban közölt kutatás igazolta, hogy azon melldaganattól szenvedő hölgyek, akik nagy baráti társaság támogatására számíthattak, tovább éltek, s betegségük során kevesebb fájdalmat kellett elszenvedniük. A barátok szintén segítik a ránk nehezedő, s napjainkban egyre inkább növekvő stressz elviselését. 

A nehéz pillanatokban van kihez fordulnunk, bánatunkat elmondhatjuk, s így a bennünket ért sérelmek is könnyebben feldolgozhatók. Társaságban a problémák is kisebbnek tűnnek, s így egyre inkább úgy érezhetjük, valóban hatalmunk van saját életünk, s sorsunk felett. A baráti társasággal rendelkezők körében ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések, s rendszerint erősebb immunrendszerrel rendelkeznek. 

A számunkra kedves egyének azonban egyben stressz faktort is jelentenek. A Brigham Young University által végzett felmérés ugyanis igazolta, hogy barátaink negatív, olykor idegesítő tulajdonságai sokkal magasabb vérnyomás emelkedést okoznak, mint a számunkra közönbös egyéneké. A magányosság esetleges egészségkárosító hatását vizsgálva kutatók megállapították, hogy csak abban az esetben okoz problémát, ha az egyén valóban annak is érzi magát. Ez esetben hajlamosít fokozott gyógyszerszedésre, magas vérnyomásra, s jelentkezhetnek alvási nehézségek, idegesség, szorongás. 

Sajnálatos módon sem a hosszú munkaidő, sem az Internet térnyerése nem segíti a barátokkal való személyes kapcsolattartást. Láthatjuk azonban, hogy a rohanó hétköznapok ellenére is érdemes időt szakítani ismerőseinkre, barátainkra, ha nem is egészségünk megőrzése, de kapcsolataink ápolása, s egy kis kellemes időtöltés végett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.