A HIF játsza a kulcsszerepet

Férgek hordozzák az örök fiatalság titkát

A férgek sejtjeinek oxigénfelhasználása hosszú időn át fiatalon tarthatja az állatokat, mivel oxigénhiányos környezetben is életképesek tudnak maradni, és védekeznek egyes korhoz kötött betegségek ellen is.

2009.04.21 08:13medipress.hu

Teljesen új megközelítésből vizsgáltuk az öregedést és az öregedéssel járó megbetegedéseket” – mondta el Dr. Matt Kaeberlein, a seattlei Washingtoni Egyetem patológus adjunktusa, a Science-ben megjelenő közlemény vezető szerzője. Munkatársaival közösen megállapították, hogy a hengeresférgek tovább élhetnek, ha megfelelő oxigénszint mellett is képesek takarékos oxigénfelhasználásra átállni. A férgek sejtjei továbbá kevesebb mérgező fehérjét tartalmaznak, melyek az öregedés során felhalmozódhatnának.

Az Alzheimer-kóros, a Huntington-kóros és számos más degeneratív betegséggek küszködő idős betegek agyában például káros fehérjék halmozódnak fel. Ha sikerül jobban megismerni a káros fehérje-felhalmozódást megelőző sejtfolyamatokat, új kezelési eljárások kereshetők az ilyen korral járó megbetegedések gyógyításában. Kaeberlein szerint a folyamatnak sem az étrendhez, sem az inzulin-szerű jelátvitelhez nincs köze.

A hipoxiás (oxigénhiányos) válasz gátlásában az úgynevezett HIF játsza a kulcsszerepet. A HIF férgekben és emberekben egyaránt számos az öregedéshez és stressz tűrőképességhez kapcsolódó tényező aktivitását szabályozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.