Minden ezer nőből négy a betegség áldozata lehet

Az anorexiára való hajlam előre jelezhető

Vizsgálatok kimutatták, hogy még az anyaméhben történt agyi fejlődési zavarok megnövelhetik az anorexia kialakulásának veszélyét. Minden ezer nőből négy a betegség áldozata lehet, de a férfiak is növekvő kockázatnak vannak kitéve.

2009.04.18 20:45ideal.hu

Több ezer lány lehet hajlamos az anorexiára, mert az anyaméhben másképp történt az agyuk fejlődése, mondja ki egy új tanulmány. A gyerekeket már nyolc éves kortól lehetne vizsgálni, hogy még idejében felismerjék a jeleket amelyek a hajlamot mutatják.

Vizsgálataink kimutatták, hogy egyes gyerekek agya úgy fejlődik, hogy nagyobb rizikónak vannak kitéve az evészavarok kialakulásának esetében,” meséli Ian Frampton a kutatás egyik vezetője, aki a londoni Great Ormond Street kórház gyermek pszichológusa. Frampton és kollégái kutatásában 200 12 és 25 év közötti lány, ill. nő vett részt, akiket anorexiás betegségük miatt már kórházakban kezeltek. Az esetek 70 százalékában kiderült, hogy a páciensek idegi ingerületátvivő anyaga sérült, vagy az agy szerkezetében történt korábban változás.

Frampton szerint minden pár száz lányból talán ha egyet érint emiatt a betegség. Az anorexia kialakulása véletlenszerű és nem az anya rossz táplálkozásának, vagy negatív környezeti tényezőknek, mint a vegyszerek elterjedt használata, köszönhető. Korábban a kutatók épp fordítva hitték: a hatalmas súlycsökkenés okozhatja az agyban bekövetkezett változásokat. “Ezek az új eredmények segíthetnek megérteni a betegség működését,” mondja Frampton.

Az olyan vélemények, hogy a fiatal lányok a média által nyomás alatt állnak, hogy fogyókúrázzanak, mivel minden híresség manapság hihetetlenül vékonynak tűnik, nem teljesen helytállóak. Minden ember ki van téve a média eltorzult képeinek és hatásának mégis csak a fiatalok alacsony százalékánál alakul ki anorexia. Bár Frampton elismeri, hogy ezek a képek hathatnak a tinédzserekre, szerinte a genetika nagyobb szerepet játszik már a hajlam létrejötténél.

Átlagosan a gyerekek és a fiatalok 2-3 százaléka esetében alakul ki étkezési zavar. Anorexia a legritkább esetben. Súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet a betegség és halállal is végződhet. Karen Carpenter, az 1970-es évek pop sztárja, leromlott állapotának köszönhetően 1983-ban hunyt el szívroham miatt – 32 éves volt. Azonban az elmúlt évek során a figyelem inkább a divatiparra irányult, mivel több modell is meghalt kóros soványság miatt. 2006 novemberében a brazil modell, Ana Carolina Reston egy fotózáson holtan esett össze miután hetek óta csak almán és paradicsomon élt. Pár hónappal később az uruguayi modell Luisel Ramos halt meg, akinek a szíve nem bírta tovább, mivel napok óta semmit sem evett.

Susan Ringwood, egy evési zavarokkal foglalkozó jótékonysági szervezet vezetője örült a tanulmány eredményeinek. “Ez a vizsgálat segíthet, hogy elkezdjék az első gyógyszerek kifejlesztését, amellyel az anorexiát kezelni lehetne, mint ahogy az antidepresszánsok is segítik a depresszióval küzdök minden napjait,” mondja.

Emellett nem utolsó sorban a szülök is végre megérthetik, hogy nem kell saját magukat hibáztatniuk,” folytatja. “Mindig úgy gondolják, hogy az ő hibájuk, ha a gyereküknél evési zavar alakul ki. Azonban mint egyre több tanulmány is kimutatja, vannak emberek akik egyértelműen nagyobb kockázatnak vannak kitéve az anorexiára nézve. Ennek a hátterében pedig genetikai okok vannak és nem egy trauma vagy a szuper modellek kórosan sovány képei sarkallják a fiatalokat a súlyvesztésre.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.