Leáldozott az ultravékonyak csillaga

Vége a koplalásnak? - Fellép az anorexia ellen a francia divatipar!

Anorexiaellenes dokumentumot írt alá a francia divatszakma több fontos csoportja, amelyben többek között hitet tettek a "különböző testalkatok képviselete" mellett és megfogadták, hogy nem népszerűsítik az emberek előtt az ultravékony ideált.

2008.04.10 16:00MTI

Anorexiaellenes dokumentumot írt alá a francia divatszakma több fontos csoportja, amelyben többek között hitet tettek a "különböző testalkatok képviselete" mellett és megfogadták, hogy nem népszerűsítik az emberek előtt az ultravékony ideált.

A francia egészségügyi minisztérium által támogatott önkéntes chartát szerdán illette kézjegyével a Francia Női Szabó Szövetség, a Francia Női Készruha Szövetség, a Modellügynökségek Egyesülete, valamint néhány hirdető- és médiacég képviselője.

Vége a koplalásnak?

Franciaországban a nyolcvanas évek óta szabályozzák a modellek munkavállalását: így például 16 évesnél fiatalabb manökeneket nem alkalmazhatnak.

A kormány azonban éppen a jövő héten készül egy új törvényjavaslat benyújtására, amely szigorúan fellépne például az olyan hirdetések és internetes honlapok ellen, amelyek felelőssé tehetők a táplálkozási rendellenesség kiváltásáért. A büntetés akár kétéves börtön és 30 ezer eurós (közel 8 millió forint) bírság is lehetne a tervezet szerint.

A francia egészségügyi tárca adatai alapján az országban 30-40 ezren szenvednek ettől az étkezési betegségtől, közülük három-négyezerre tehető a férfiak száma. A nemzetközi divatszakma számos súlyos bírálatot kapott az ultravékony modellek foglalkoztatása miatt, ami a szakértők szerint jelentősen hozzájárult az anorexia terjedéséhez.

A súlyos egészségkárosodást okozó táplálkozási zavar ellen több kormány próbált tenni: Olaszországban a közelmúltban indult átfogó ifjúsági felvilágosító program a helyes táplálkozásról. A madridi és a milánói divatshow-n korábban azt is elrendelték, hogy bizonyos testtömegindex alatt nem léphet a kifutóra egyetlen modell sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.