Mérhető az öregedés?

Az oxidációs stressz és az életvitel összefüggése

Azonos korú ikerpárok életvitel függvényében a biológiai öregedés más és más fokán állhatnak. Sejtek szintjén akár tíz év különbség is lehet két testvérpár biológiai kora között - állítja egy londoni klinika legújabb kutatása, amelyet az amerikai Nature magazin is publikált.

2008.01.30 19:10ma.hu

A kutatásból az is kiderül, hogy az oxidációs stressz által kiváltott, a sejtek szintjén jelentkező öregedés nagymértékben függ össze az életvitellel. A legújabb kutatások egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak az oxidációs stressz öregedési folyamatokra gyakorolt hatásának. A londoni St Thomas Hospital kutatói szerint a sejteket károsító oxidációs stressz mechanizmusainak hatására fokozódik az úgynevezett telomerek kopása. A telomerek a kromoszómák végén található molekulák, amelyek az életkor előrehaladtával egyre rövidebbé válnak. Mivel a telomerek hossza laboratóriumi körülmények között mérhető, gyakorlatilag az öregedés indikátoraként funkcionálnak.

A dohányzó és mozgásszegény életmódot folytató embereknél már korábbi vizsgálatok is bebizonyították, hogy rövidebb telomerekkel rendelkeznek, mint egészségesebb társaik. Továbbá feltételezhető, hogy a fizikai igénybevétel csökkenti az oxidációs stressz szervezetünkre gyakorolt káros hatásait, ezáltal enyhül a telomerek terheltsége és lassul az öregedési folyamat.

Életmódunk alapvető hatással van az oxidációs folyamatokra, a szabad gyökök keletkezésének intenzitására. A szabadgyökök keletkezése fokozódhat az UV sugárzás, a levegő minősége, a táplálkozási szokásaink, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mindennapos stressz hatásárára és ezek mind-mind hozzájárulnak a szabad gyökök elszaporodásához, vagyis az oxidációs stressz káros hatásainak erősödéséhez.

A mozgás mellett táplálkozásunkkal csökkenthetjük az oxidációs stressz káros hatásait, elsősorban magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek, így zöldség, gyümölcs és teák fogyasztásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.