Fiatalodni akarsz?

Sportolj és tagadj le 9 évet

Londoni kutatók vizsgálatai szerint biológiailag 9 évvel fiatalabbak azok, akik minden héten összesen három órán át intenzíven megmozgatják testüket, mint azok, akik hetente 15 percnél kevesebbet mozognak.

2008.01.30 16:45mozgasvilag.hu

A közepes (heti egy-másfél órán át tartó) testmozgás 4 év előnyt jelent. Tim Spector, a kutatás veeztője hangsúlyozta: "Nem elég körbesétálni a háztömböt. Olyan fokú testmozgásra van szükség, amelytől rendesen megizzad az ember".

A kutatás csaknem 2500 ikerpár DNS-elemzésén alapult. Korábban már bebizonyosodott, hogy az emberi élet hosszát az úgynevezett telomer-"sapkák" hossza is meghatározza, amelyek a kromoszómák végein találhatók. Minden sejtosztódáskor a telomerek megrövidülnek, amíg annyira kurták lesznek, hogy a sejt már nem osztódhat, és elhal. A vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeres testmozgást végzők telomerei hosszabbak.

A konkrét összefüggést még nem tudják biztosan megmondani a testmozgás és az öregedési folyamatok között, de valószínűnek tartják, hogy a sport védelmet ad az ún. oxidtaív stressz ellen, amely a szabadgyökök sejtkárosító elszaporodását - vagyis az öregedést - idézi elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.