Nem csak a jó egészség a hosszú élet titka

Tao a hétköznapokban - A harmadik alappillér: a szeretkezés

A régi taoisták azt tartották, hogy a szeretkezés a jó egészség és a hosszú élet titka. Nem véletlen, hogy számos módszert dolgoztak ki a szerelmi jártasság elérésére, melyek segítségével megvalósítható a jin és a jang, azaz a női és a férfienergiák harmóniája

2009.02.17 10:30ideal.hu

Sem gyógyszer, sem étel, sem leli üdvözülés nem hosszabbítja meg az ember életét, ha nem érti meg és nem gyakorolja a szeretkezés taóját” – vallotta a taoizmus egyik jeles képviselője, Peng Cu.

A szeretkezés taójának három alapelve

A fentiek jegyében született meg a szeretkezés három alapelve: az ejakuláció szabályozása, az ejakuláció nélküli orgazmus és a nő kielégítése.

Az ejakuláció szabályozása

A taoisták szerint a férfinak – életkorával és kondíciójával összhangban – meg kell találnia a megfelelő időközt az ejakulációk között. Szun Sz’ szü-Mö, egyik kiemelkedő orvosuk azt mondta: „A férfi megbetegszik, ha elpazarolja a magját.” Az ejakulációk közötti időszak szabályozásával viszont nem csak az életerejét őrzi meg, hanem ő és partnere többet is nyerhetnek egymás esszenciájából: a férfi a nő jin-esszenciájából, a nő pedig a jang-esszenciából. Ennek eredményeként a lelki béke rendkívül magas fokát érhetik el.

Az ejakuláció nélküli orgazmus

A taoisták az egyes ejakulációk közötti időszakokban sem fosztották meg magukat a szeretkezés élményétől. Azt tartották ugyanis, hogy a férfi esetében a magömlésnek nem feltétlenül kell együtt járnia az orgazmussal; tíz aktusból átlagosan kettő-háromnál „indokolt” az ejakuláció.

Ennek megvalósítására különböző módszereket dolgoztak ki: például a férfi még a kilövellés előtt visszahúzza péniszét, majd újra behatol, és folytatja a mozgást; mindezt addig folytatja, amíg el nem jut a magömlés nélküli orgazmus állapotába; vagy az orgazmus közeledtét érezve bal keze mutató- és hüvelykujjával három-négy másodpercig nyomást gyakorol a végbélnyílása és a herezacskója közötti pontra, miközben nagy levegőt vesz. A nyugati ember általában szkeptikus a fenti módszerekkel szemben, mindenesetre ártani nemigen lehet velük.

A nő kielégítése

A szeretkezés taóját a kínai társadalom éppen a matriarchátusból a patriarchátusba való átmenet idején fogalmazta meg először, így a nők eleve nem szorultak háttérbe. Mindazonáltal a taoisták azért is tulajdonítottak nagy jelentőséget a nő kielégülésének, mert a jin és a jang harmóniája csak így valósulhat meg. Pontokba szedték, hogy miként elégíthető ki a nő, és melyek ennek a csalhatatlan jelei. E tekintetben a taoista gyakorlat összecseng a nyugatival.

Harmonikus együttműködés

A taoisták azt vallották, hogy a szeretkezésben megnyilvánuló gyengédség és spontaneitás jól megfér a jártassággal – ha valamit magas szinten kívánunk művelni, ki kell fejlesztenünk magunkban a megfelelő képességeket. Figyelmet fordítottak a kapcsolatteremtésre, azaz egymás jelrendszerének dekódolására, melynek során a hangok, a hangsúlyok, a mimika, a testbeszéd stb. éppoly fontosak, mint a kimondott szavak. Hasonlóan fontosnak tartották az érintés „megtanulását”, illetve azt, hogy az aktusban az egész test és valamennyi érzékszerv részt vegyen.

A jártasságok közé sorolták a csók érzékiségének elmélyítését is. E jártásságok révén a szeretkezés egyfajta harmonikus együttműködéssé válik férfi és nő között, melynek során a kielégülés nem a gyönyör mielőbbi elérését jelenti, hanem egyfajta metafizikai mélységű megnyugvást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.