Tüsszögés-teória!

A megfázás genetikája

A tudósok úgy tűnik, egy lépéssel közelebb kerültek a megfázás gyógymódjának kifejlesztéséhez, nemrég ugyanis megfejtették a mindenütt jelen lévő vírus genetikai kódját.

2009.02.16 17:42medipress.hu

Bár még messze vagyunk a megfázás gyógymódjától, az emberi rhinovírusok genetikai lenyomatának feltérképezése hozzásegítheti a tudósokat, hogy jobban megértsék ezt az erősen fertőző kórokozót.

A Maryland Orvosi Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói a rhinovírusok mind a 99 ismert törzsét megvizsgálták, így sikerült megfejteni a megfázás kórokozójának genetikai kódját. A genetikai kód ismeretében a tudósok egy vírus családfát hoztak létre, amelyből látható hogyan kapcsolódnak az egyes vírustörzsek egymáshoz. Természetesen nem csak egyetlen egy megfázásért felelős vírus létezik: az emberi rhinovírusnak (HRV) jelenleg több száz törzsét ismerjük, amelyek két nagy csoportra oszthatók: a HRV-A-ra, és a HRV-B-re.

A legújabb kutatások alapján további két csoport a HRV-C és a HRV-D is létezik. Ez a több száz törzs a magyarázat arra, miért van szükségünk annyi papírzsebkendőre és köhögéscsillapítóra: ha ugyanis egyre immunisak vagyunk, az még nem jelenti azt, hogy az összes többi törzs ellen is védettséget élvezünk. Emellett ezek a kórokozók mindenütt jelen vannak. Egy átlag felnőttet évente 2-4-szer dönt le a lábáról a megfázás, míg egy iskolás gyermek akár évente 10-szer is megfertőződhet. A megfázás ellen pedig nincs gyógymód.

A most elterjedt terápia csupán a tünetek enyhítésére alkalmas. Az anti-virális gyógyszerek alkalmazása szinte lehetetlen, épp a vírustörzsek sokfélesége miatt. "Eddig nem sikerült megfelelő gyógymódot találnunk a megfázásra, amelynek oka véleményünk szerint az, hogy nem rendelkeztünk elegendő információval a kórokozók genetikai felépítéséről - nyilatkozta Stephen Ligget, a Maryland Orvosi Egyetem munkatársa.

A most elkészült géntérkép segítségével a tudósok reményeik szerint láthatják majd a vírustörzsek hasonlóságait, és azt, hogy mely részeik a legérzékenyebbek, ezáltal pedig a leginkább támadhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.