Új, hatékony gyógyszerek megjelenését segíti elő

Emlőrák növekedését gátló enzimet fedeztek fel

Olyan enzimet (biokémiai folyamatokat szabályozó fehérjét) fedeztek fel japán tudósok, amely az egereknél gátolja az emlőrák növekedését; a Cukubai Egyetem tudósainak reménye szerint felfedezésük új, hatékony gyógyszerek megjelenését segíti elő.

2009.02.11 08:51MTI

Az emlőrák a tüdődaganat után a második legelterjedtebb rosszindulatú tumorféleség a világon. 2005-ben félmillióan hunytak el emlőrákban, amely az összes halálozás 1 százalékáért volt felelős. A ChIP elnevezésű enzim, amely természetes körülmények között is megtalálható az emlő szöveteiben, oly módon gátolja a daganat növekedését, hogy csökkenti a tumor kialakulásáért felelős fehérjék mennyiségét.

A Cukubai Egyetem kutatói, akik felfedezésükről a Nature Cell Biology című szaklapban számoltak be, kétféle humán emlőrák - egy agresszív és egy kevésbé rosszindulatú - daganatféleség sejtjeit injektálták egerekbe. Az egerek egyik csoportja esetében - bármilyen tumorféleséggel is fertőzték meg őket - a befecskendezett daganatos sejtek hordozták az enzimet. A másik csoport egyedei esetében szervezetükbe nem juttatták be a ChIP-enzimet. M

int kiderült, bármelyik tumorféleségről is volt szó, azoknál az egereknél, akiknek a szervezetében megjelent az enzim, a kifejlődött daganatok kisebbek voltak. "Kísérleteinkben a ChIP-fehérje gátolta a daganat növekedését és az áttétek képződését. Az emlőrák kezelésénél a ChIP-protein szintjének meghatározása hasznos útmutatásul szolgálhat a terápia várható hatékonyságát illetően. Másfelől az enzim szintjének és aktivitásának növelése fokozhatja a kezelés hatékonyságot" - nyilatkozta kísérletekkel kapcsolatban Janagiszava Dzsunn, a Cukubai Egyetem kutatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.