Összefüggés az elhízás és az emlőrák között

A magas inzulinszint növelheti az emlőrák kockázatát

A magas inzulinszinttel rendelkező nőkben nagyobb lehet az emlőrák kialakulásának kockázata, mint azokban, akik vérében alacsonyabb az inzulin szintje.

2009.01.01 15:04medipress.hu

Ez lehet az összefüggés az elhízás és az emlőrák között – vélik a New York-i Albert Einstein orvosi egyetem kutatói. A magas inzulinszintet már korábban összefüggésbe hozták az elhízással. A kutatók 835 emlőrákban szenvedő nő inzulinszintjét hasonlították össze 816 olyan nőével, akikben nem alakult ki a betegség.

A kutatásból az derült ki, hogy a legmagasabb éhgyomri inzulinszinttel rendelkezőkben 1,5-szer magasabb volt az emlőrák kockázata, mint a legalacsonyabb éhgyomri inzulinszinttel rendelkező nőkben. A kockázat még magasabb volt azokban a nőkben, akik nem végeztek hormonkezelést. A kutatás szerint ezekben a nőkben 2,4-szer magasabb volt az emlőrák kockázata, amennyiben magas inzulinszinttel rendelkeztek, mint ha alacsonnyal.

A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült, hogy az inzulin stimulálja az emlősejtek növekedését. A túlsúlyosságot illetve az elhízást pedig az emlőrák kockázati tényezőjeként azonosították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.