Mesterségesen termékenyítették meg

Szabályozásra van szükség a nyolcasikrek születése után!

A 33 éves, mesterséges megtermékenyítésen átesett, nyolcasikreket szült kaliforniai asszony esete vitát váltott ki az asszisztált reprodukció szigorúbb szabályozásával kapcsolatban.

2009.02.09 16:50medipress.hu

Amikor január végén megszületett a nyolc kisbaba, szívmelengető csodaként üdvözölték, ám amikor a világ jobban megismerte az anyát, Nadya Sulemant és azt, hogy mi volt a szerepe az egészségügyi dolgozóknak a terhesség létrejöttében, az öröm dühvé változott. Kiderült, hogy Suleman egy olyan egyedülálló anya, akinek már van hat gyereke, mind hét évesnél fiatalabbak.

Mind a 14 kisbaba mesterséges megtermékenyítéssel fogant, vagyis a petesejteket laboratóriumban donorspermával termékenyítették meg, majd beültették az anyaméhbe. A szakmán belül a szakértők meg vannak döbbenve, mivel a többes terhességek általában összefüggésbe hozhatók a koraszüléssel, az alacsony születési súllyal és az idegrendszeri károsodásokkal.

„Ez a legfelelőtlenebb dolog, amelyről valaha ebben a témában hallottam
” – mondta el Peter Bowen-Simpkins, a brit Királyi Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiumának szóvivője. „A bevatakozás eredményeképp létrejövő többes terhességeket nem szabadna orvosi sikertörténetként kezelni” – tette hozzá Sean Tipton, az Amerikai Reproduktív Orvostani Társaság szóvivője.

Bowen-Simpkins az egészért azt okolja, hogy a hiányosságok felett átsiklottak az áttekintéskor. Sok országban jogi szabályozás helyett csak irányelvek léteznek a beültetett embriók számára vonatkozóan, sok országban pedig egyáltalán nincsenek korlátozások. Szintén nem, vagy csak kevéssé szabályozzák az anyai életkor legfelső határát, a szülők pszichológiai alkalmasságát és a fel nem használt embriók sorsát. Decemberben egy mesterséges megtermékenyítésen átesett asszony 70 évesen adott életet első gyermekének Indiában, egy másik, szintén 70 éves indiai asszony az idén szintén mesterséges megtermékenyítéssel ikreket hozott világra. 2007-ben Spanyolországban egy hasonló eset történt ikrekkel.

A fejlett technológia és a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikák alapítási költségének csökkenése teret nyitott a „lombikbébi-turizmus” létrejötte előtt. Lényegében pénzért mindenki megkapja a kívánt szolgáltatást: mind egy meddő pár, aki donor spermát vagy petesejtet keres, mind egy idősebb nő, aki gyerekre vágyik, mind pedig egy férfi, akinek béranyára van szüksége, mondta el Bowen-Simpkins.

Szerinte a földközi-tengeri sziget, Ciprus lett a központja annak, amelyet a brit orvos „teljességgel rémisztő” gyakorlatnak tekint: fiatal orosz nőket visznek oda repülőgépen és hormonok segítségével serkentik a peteérésüket. Az érett petesejteket leszívják és olyanoknak adják el, akik donor petesejtet keresnek. „Ez a trend nagyon aggasztó” – magyarázta Bowen-Simpkins az AFP-nek és a kormányok és a nagyközönség részéről tapasztalt „negatív reakciókról” is beszélt. „Sok ország megijedt attól, ami mostanában folyik. A felelős európai országok lépéseket tesznek ezügyben.”

Nagy-Britanniában például a Humán Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság szigorúan szabályozza a beültethető embriók számát és egyszerre csak kettőt engedélyez. 2011-től már csak egyetlen embrió ültethető majd be.

Franciaországban nem létezik névtelen donorsperma, az egyedülálló nők nem jelentkezhetnek mesterséges megtermékenyítésre, továbbá csak heteroszexuális párok jelentkezését fogadják el. Olaszországban azután szigorították a szabályokat, miután hatvanas éveikben lévő nők is mesterséges megterményítésen eshettek át. Azonban mivel tisztában vannak azzal, hogy az Európai Unió országainak különböző szabályozása számos kiskaput rejt a lombikbébi-turizmus szempontjából, arra törekszenek, hogy egy EU-ügynökséget hozzanak létre, amelynek széles jogköre lesz a vizsgálódásra. Nem ismert, Sulemannál hol végezték el a mesterséges megtermékenyítést.

Az Egyesült Államokban nincs egységes szabályozás, ez államonként változik, ám a legtöbbször alig vannak szabályok vagy nincsenek is. Az Amerikai Reproduktív Orvostani Társaság irányelvei szerint egy Suleman korú asszonynál legfeljebb két embriót szabadna beültetni, 35-37 év között maximum hármat, 37-40 év között négyet, 40 év felett ötöt.

„A legtöbb amerikai klinika eléggé megbízható, de az évek során volt néhány problémás eset”
– mesélte Arthur Caplan, a Pennsylvania Egyetem Bioetikai Központjának vezetője.

Ezek között volt, hogy embriókat loptak Kaliforniában, hogy beültessék őket, továbbá hogy egy mesterséges megtermékenyítéssel hármasikreket szült spanyol asszonyról később bebizonyosodott, hogy skizofréniában szenved.

Egyes esetekben arra használják a spermát és az embriókat, hogy elhunyt emberektől hozzanak létre gyermekeket, így gyakorlatilag árvák születnek” – mondta el Caplan. „Mindez része annak az irányvonalnak, amely szerint az Egyesült Államokban manapság a termékenységi kezelések ügye túlságosan is elüzletiesedett.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.