A beavatkozás nem rizikó mentes

Veszélyeket rejthet a szeméremajak-korrekció

A plasztikai sebészetben újabb trend van születőben: a ráncokra, szájra és a mellekre irányuló szépészeti beavatkozások mellett mára a szeméremajkak korrekciós műtéte számít a legdivatosabbak közé. Az orvosok a kockázatokra hívják fel a figyelmet.

2009.02.07 14:29WEBbeteg

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy női külső nemi szerveken végzett szépészeti beavatkozások nem járnak minden rizikó nélkül. Az utóbbi időben a szeméremajkak kisebbre alakítása számít a legfelkapottabb plasztikai műtétnek, ugyanakkor azt még egyáltalán nem vizsgálták meg a szakemberek, hogy az eljárás lelkileg milyen hatással van a nőkre - hangsúlyozza Ada Borkenhagen, lipcsei pszichológus és Heribert Kentenich, berlini nőgyógyász professzor, a beavatkozást leginkább megkérdőjelezők táborából.

A szeméremajkak műtéttel való átalakítására mind az igény, mind a kínálat óriásinak mondható, ezt a legnépszerűbb internetes kereső is alátámasztja: a „labiaplasty” keresőszóra összesen 207 ezer találatot dob ki 0,16 másodperc alatt. Míg a trend nálunk (még?) nem öltött hatalmas méreteket, a tengerentúlon már komplett tévéműsorok foglalkoznak vele. Nagy-Britanniában a szeméremajkakat kisebbé tevő beavatkozások száma a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service - NHS) kimutatása szerint az utóbbi öt évben közel megduplázódott.

A műtétek száma 2005-ben ezer nőt érintett, ám a szakemberek szerint az adat csalóka, hiszen ebben a számban nagyon sok, magánpraxisban végzett beavatkozás még nincs is benne. A korrekciós műtét felvirágzásának legfontosabb oka - állítja Borkenhagen és Kentenich - abban keresendő, hogy „jelentősen elszaporodott a teljesen, vagy részben szőrtelenített női nemi szervek bemutatása az egyes médiumokban. Emellett általánosan tapasztalható, hogy a férfi- és egyéb életmód-magazinokban a bemutatott szeméremajkakat grafikai megoldásokkal kisebbre 'szabják', vagy a fotózás során a kisebb méretnek kedvező beállításokat használnak ” - teszi hozzá két szakértő.

Borkenhagen és Kentenich több nemzetközi adatbankot is részletesen kielemzett, hogy a korrekciók eredményeiről több részletet is megtudjon. Miden tanulmány egybehangzóan arról számolt be, hogy a beavatkozások klinikailag és anatómiailag jó eredménnyel zárultak, és csak csekély komplikációval jártak. Ennek ugyanakkor feltűnően ellentmond az érintett nők, az interneten nagy számban megtalálható vélemény-nyilvánításainak, amelyekben a seb nagyon lassú gyógyulása mellett arról is beszámoltak, hogy e testrészükön teljesen megváltozott az ingerek érzékelésének módja; valamint számos hegesedéssel összefüggő problémáról is panaszkodnak.

A kutatók pontosan a világhálón olvasható tekintélyes mennyiségű utólagos negatív vélemény miatt megkérdőjelezi az átvizsgált tanulmányok hitelességét, amelyek, már csak a különböző műtéti módok miatt sem hasonlíthatók össze egy az egyben. A két szakember emellett azzal érvel, hogy a kutatások mindegyike viszonylag kevés résztvevő bevonásával készült. További részletek a webbeteg oldalán!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.