Májbetegség furcsa összefüggéssel

Rövid lábak = gyengébb máj?

A rövid lábú nőknek nagyobb hajlamuk van a májbetegségre, amit az étrendjük csak tovább fokozhat. Ezt, 3600 angol nő bevonásával végzett kísérlet során a Bristoli Egyetem kutatói mutatták ki.

2008.01.23 15:24ideal.hu

Korábban már bebizonyosodott, hogy a rövid láb összefügg a cukorbetegségre és a szívbetegségre való hajlammal, de mostanra a máj is előtérbe került. A tesztben, amelynek összefoglalója az Epidemimológia és Közegészségügy Folyóiratában jelent meg, 60–79 év közötti nőket figyeltek meg egy nagyobb egészségügyi felmérés keretében. Megmérték a lábuk hosszát, és viszonyították azt a törzsük hosszához, illetve megmérték a négy májenzimszintjüket is: az alanin-aminotranszferázét, a gamma-glutamiltranszferázét, az aszpartát-transzaminázét és az alkalin-foszfátázét.

Ezek a markerek lehetséges májkárosodás különböző aspektusaira utalnak. A kutatók szerint a felnőttkori májfunkciót az élet legkorábbi szakaszának különféle környezeti hatásai is befolyásolják, amit a láb hosszúsága is tükröz. A szokványos gyerekkori hatások nemcsak a máj fejlődését, de a felnőttkori diabéteszhajlamot és a koronáriás szívbetegség kockázatát is meghatározzák.

A láb hosszúsága ugyanis arra utal, hogy miként táplálták az illető személyt kora gyerekkorában. Az eddigi kísérletek azt bizonyítják, hogy a szoptatás, a négyéves kor körüli magas energiabevitel, illetve az előnyös szocioökonómiai helyzet hosszabb felnőttkori lábat eredményez. Ez még a dohányzási, ivási és egyéb májkárosító szokásokat figyelembe véve is igaznak bizonyult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.