Talán megvan a megoldás...

Visszafordítható a májkárosodás?

Amerikai tudósok azt állítják, hogy megállítható, sőt visszafordítható a túlzott alkoholfogyasztás, illetve a hepatitisz okozta májkárosodás.

2007.12.31 14:30National Geographic

A rendszeres és túlzott mértékű alkoholfogyasztás, valamint a májgyulladások különféle típusai miatt a májban fölszaporodhatnak a kötőszöveti rostok (fibrózis), ami jelentős hegszövetképződéssel jár.

Ha túl sok hegszövet halmozódik fel, májzsugorodás (cirrózis) alakul ki. Ez az állapot jelentősen rontja a máj működését és végül halálhoz vezet.

Jelenleg az orvosok nemigen tudnak mást tenni, mint a beteg életmódjának megváltoztatásával, illetve a vírusos betegség kezelésével megpróbálják megakadályozni a máj további károsodását.

A Kaliforniai Egyetem San Diego-i Orvostudományi Karán dolgozó kutatóknak sikerült megállítani a hegszövetképződést úgy, hogy blokkolták az ún. RSK fehérjét, amely természetes úton képződik a szervezet gyógyulási folyamatai során.

A tudósok súlyos májzsugorodásban szenvedő egereket használtak a kísérletekhez. A kísérleti állatok egy részében vegyszerrel gátolták az RSK képződését. Ezekben az egerekben megállt a kötőszövetek képződése a májban, a kezeletlen egerek állapota viszont tovább romlott.

A tanulmány vezetője, dr. Martina Buck azt mondta, úgy érzi, hogy a kezelés alkalmas még jelentősebb sikerek elérésére is, azaz csökkentheti a májban már korábban kialakult károsodást is. Állítása szerint legújabb eredményeik bizonyítják, hogy képesek megfordítani a már bekövetkezett károsodást.

A Brit Máj Egyesület (British Liver Trust) szóvivője szerint a kutatás ígéretes: „Nyilvánvalóan nagyon korai stádiumban van, és az igazi próba az lesz, amikor olyan kezelést dolgoznak ki, amellyel biztonságosan megállítható lesz a májbetegségben szenvedő betegek májkárosodása és megfordítható lesz a fibrózisuk. Attól függetlenül, hogy a cirrózis teljesen megfordítható lesz-e vagy sem, egyértelműen sok előny származik abból, ha csökkentik a májban felhalmozódott kötőszövet mennyiségét, mivel így lehetővé teszik, hogy a májsejtek visszanyerjék normális működőképességüket.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.