Időjárás

Jön az utolsó előtti óraátállítás

Vasárnap kezdetét veheti az utolsó téli időszámítás hazánkban.

2020.10.22 17:46ma.hu

Vasárnaptól indulhat az utolsó téli időszámítás. Hajnalban 3-ról 2 órára állnak vissza a digitális készülékek órái, az analóg eszközöket pedig nagy valószínűséggel utolsó alkalommal kell egy órával visszatekerni. Az utolsó óraátállítás 2021 márciusában lehet, ekkor 1 órát ismét veszítünk, és ettől fogva a nyári időszámítás maradhat állandó. Az elkövetkezendő telek alkalmával ez esetben bár délután tovább lenne világos, reggel a megszokottnál később kelne fel a Nap.

Erről korábban, 2019-ben az Európai Parlament adott ki határozatot, miszerint az európai uniós országok eldönthetik, hogy a nyári, vagy a téli időszámítást kívánják a jövőben véglegesen alkalmazni. A Magyarországra vonatkozó döntést még nem hozták nyilvánosságra, de amennyiben a többség akarata érvényesül, 2021. március 28-án lehet az utolsó óraátállítás. A felmérések szerint ugyanis a magyarok 78 százaléka törölné el az óraátállítást, közülük pedig 62 százalék szavazott a nyári időszámításra, és 28 százalék a télire - számolt be róla az Időkép.

Ha azonban úgy találják, hogy az eltérő tagállami tervek jelentős és folyamatos fennakadást okoznának a belső piac működésében, akkor az Európai Bizottság egy évvel tovább halaszthatja az irányelv hatályba lépését.

Magyarország földrajzi hosszúsági köre környékén a téli időszámítás szerint van közelebb a legmagasabb napállás a 12 órához, ami az ember bioritmusa miatt fontos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.