Az ok az alvásmegvonás káros hatásaiban keresendő

Szívrohamot okoz az óraállítás

Súlyosabb problémát is okoz az óraátállítás, mint az alvási szokások megváltoztatása. A nyári és téli időszámítás közti váltások alkalmával ugyanis, és különösen a tavaszi óraátállításkor, svéd kutatók megfigyelése alapján nő a szívrohamok előfordulása.

2008.11.03 11:09medipress.hu

Ez az első a témában megjelent közlemény, ezért további kutatások szükségesek” – mondta el Dr. Jánszky Imre, a stockholmi Karolinska Intézet kutatója, a New England Journal of Medicine októberi számában az eredményekről megjelent cikk társszerzője. „Azt azonban kijelenthetjük, hogy a veszélyben lévőknek érdemes kerülni a bioritmus hirtelen megváltoztatását” – tette hozzá. Szakértők szerint az alvásmegvonás például ilyen hajlamosító tényező mind a szívrohamra, mind a gutaütésre.

A cirkadián (vagyis a napi) ritmus az idő és a fény alapján működik, magyarázta Dr. Susan Zafarlotfi, a New Jersey-i Hackensack Egyetemi Klinikai Központ Alvás- és Ébredészavar Intézetének klinikai igazgatója. Az óraátállításkor a testünk nem képes olyan gyorsan reagálni, ezért a következmények kimerültség, fáradtság és egy kis koncentráció- és figyelemhiány.

A kutatáshoz a svédek egy 1987. óta minden egyes szívrohamot rögzítő regiszter adatbázisát használták fel. Összehasonlították a tavaszi és az őszi óraállítást követő első hét napra eső infarktusok számát az átállás előtt és után két héttel a hét ugyanazon napjain történtekével. Az átállást követő első három napon tavasszal csúcsot ért el az infarktusok száma, különösen a nőknél.

Ősszel az óraállítást követő hétfőn némelyest csökkent az infarktusok előfordulása, ám a rákövetkező péntekre ismét több szívrohamot regisztráltak, és ezt a jelenséget inkább férfiakban figyelték meg. Évszaktól függetlenül a tendencia a 65 év alattiak esetében erőteljesebbnek bizonyult. A kutatók szerint az ok az alvásmegvonás káros hatásaiban keresendő, ezért következő lépésként azt fogják vizsgálni, hogy megoldja-e a problémát a hosszabb alvás, különösen mivel a nyugati társadalmakban élők hajlamosak keveset aludni. Az elmúlt évszázadban az átlagos alvásidő 9 óráról 7,5 órára csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.