Nincs összefüggés

A mobilozás nem függ össze a szem melanómájával

Habár nincs közvetlen összefüggés a rádióhullámok és a DNS rákot okozó károsodása között, tanulmányok megvizsgálták, lehetséges-e, hogy összefüggésben van a mobiltelefon használata a szem melanómájával.

2009.01.18 10:45medipress.hu

A mobiltelefon használata nincs összefüggésben a szem melanómájával - jelentették a kutatók kedden.

Habár nincs közvetlen összefüggés a rádióhullámok és a DNS rákot okozó károsodása között, a tanulmányok megvizsgálták, lehetséges-e, hogy összefüggésben van a mobiltelefon használata a szem melanómájával, a Journal of the National Cancer Institute online kiadásában.

Andreas Stang, a Halle-Wittenbergben található Martin-Luther-Egyetemről munkatársaival megvizsgálta a mobiltelefon-használat és a szemben kialakult melanóma kockázatának összefüggését 459 betegnél és 1 194 kontrollszemélynél.

A kontrollszemélyeket a hétköznapi emberek közül válogatták ki, köztük a szemklinikák pácienseivel és a betegek testvéreivel.

A résztvevőket annak alapján osztották csoportokra, hogy mennyi időt töltenek telefonálással. Nem mutatkozott statisztikailag szignifikáns összefüggés a maximum 10 éve tartó telefonhasználat és szem melanómája között.

„Végeredményben nem tapasztaltunk emelkedett kockázatot a rendszeres mobiltelefon-használók között Németországban, ahol a mobiltelefonok az 1990-es évek elején jelentek meg”
- írták a szerzők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.