Nem tartható a jelenlegi lakosságszám

"Születési mélypont" szerte Európában

Szerte Európában rendkívül alacsony a születési ráta a Max Planck Intézet szerint. A németországi kutatóintézet demográfiai kutatásokkal foglalkozó részlege szerint a születések száma a legtöbb európai országban annyira alacsony, hogy a jelenlegi lakosságszám nem tartható.

2009.01.13 11:13MTI

Csekély vigasz, hogy - mindennek ellenére - a születési ráta Európában még mindig magasabb, mint más kontinenseken, legalábbis a Rostockban nyilvánosságra hozott jelentés szerint. A kutatók szerint az északi államokban a legrózsásabb a helyzet.

Ebben közrejátszik az, hogy a felmérések szerint ezekben az országokban a legjobb a bölcsődei, illetve óvodai ellátás, valamint a kisgyermekes anyák segítése. Az európai kontinensen egyébként Franciaország, Nagy-Britannia, Írország, továbbá a skandináv államok büszkélkedhetnek mégis a legmagasabb születési aránnyal, míg Németországban, Ausztriában és általánosságban a kelet- és közép-európai, valamint a dél-európai országokban rosszabb a helyzet.

A szakértők szerint a mostani "születési mélypont" szerte Európában mindenekelőtt azzal magyarázható, hogy általános tendenciává vált a családalapítás későbbre tolódása.

Továbbá jelentősen megváltozott a fiatalok életvitele, és ennek keretében például a képzésre fordított idő - a szórakozással szemben - erősen megnövekedett. Mindez magyarázza, hogy főként Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában, valamint a skandináv országokban a párok túlnyomó többsége harmincas éveik végére, sőt negyvenes éveik elejére "halasztja" gyermekszületéssel kapcsolatos álmai valóra váltását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.