Az ember is rendelkezik mágneses térrel

Mágnesesség: mit "vonzunk be" az életünkbe?

A külvilágra gyakorolt hatásunk nem korlátozódik pusztán a szavainkra vagy a megjelenésünkre. Ennél jóval megfoghatatlanabb, ugyanakkor hatékonyabb módon is befolyással lehetünk mindenkori körülményeinkre. A titok nyitja az úgynevezett mágnesesség.

2009.01.07 11:30ideal.hu

A jelenség analógiája a fizikából ismert mágnesesség elve. Minden diák tudja, hogy a mágnesdarabok finom erővonalakat sugároznak ki magukból. E kisugárzások révén az egyik mágnes északi pólusa vonzza a másik déli pólusát, de taszítja az északit, és viszont. A vonzási és a taszítási erők tehát a mágnesesség jellemzői. 

Élő szervezetek mágneses tere 

Sokáig úgy gondolták, hogy a mágneses hatásokra csak a fémek képesek reagálni, majd egy, az egyesült államokbeli Northwestern Egyetemen elvégzett kísérletsorozat eredményeképp megállapították, hogy a Föld mágneses polaritása befolyásolja a csigák mozgását. Sőt: kiderült, hogy rá lehet őket venni a szokásos mozgási mintáik megváltoztatására oly módon, hogy az iránytűre ható földi mágneses erő nagyságához hasonló erővel rendelkező mágnesrudakat temetnek el a földbe, mégpedig úgy, hogy északi pólusuk az Északi-sarkkal ellentétes irányba mutasson.
 
Más kísérletek kimutatták, hogy a csigák a holdjárás ritmusának megfelelően nyitják és zárják házukat. Az pedig régóta köztudott, hogy az emberek hangulatára is befolyással vannak a különböző holdfázisok (vélhetően ugyancsak mágneses úton). Minden jel arra mutat tehát, hogy az emberi és az állati szervezet egyaránt rendelkezik saját mágneses térrel.

Hasonló a hasonlónak örül? 

Az univerzumban s ezáltal valamennyiünkben áramló energia ugyancsak egyfajta mágnesességnek tekinthető – bár nem egészen úgy működik, mint a fizikai delejesség. Ennek számos válfaja van, úgymint szeretet, boldogság, gyűlölet, félelem – a felsorolást mindenki tetszése szerint folytathatja. A képlet látszólag egyszerű: a szeretet szeretetet vonz, a gyűlölet további gyűlöletet gerjeszt. Ugyanakkor, ha a gyűlölet – ami negatív érzésként látszólag csak taszítóerőt fejthet ki – a másik félben viszonzásra talál, akkor a két személy közt létrejövő mágnesesség vonzó hatású lesz. A szeretet pedig, bár hatását tekintve tisztán vonzónak tűnik, ha nem viszonozzák, taszítóerővé válhat, ami kölcsönös elhidegüléshez vezethet. 

Kölcsönös vonzalom 

A fenti példákban természetesen minden érintettnek rendelkeznie kell saját mágneses térrel. Ugyanakkor az emberi mágnesesség magához vonz olyasmit is, ami önmagában nem rendelkezik mágneses erővel. Lehet ez egy tárgy, mondjuk, egy autó, hogy a legföldhözragadtabb példáknál maradjunk. Leküzdhetetlen vonzódást érezhetünk iránta, holott magának az autónak nincs semmiféle vonzereje – ezt ugyanis mi, magunk teremtjük meg az elménkkel. Ha azonban elég erős a vágyunk, az autó meglepő módon „vonzódni” kezd hozzánk – a körülmények pedig mintegy véletlenül úgy alakulnak, hogy még akkor is meg tudjuk vásárolni, ha erre korábban semmiféle reális esély sem mutatkozott. A fentiek fényében megállapíthatjuk: sorsunk alakulása, ha nem is teljesen, de jelentős mértékben attól függ, hogy mit várunk el önmagunktól és a világtól. 

Minél erősebb a vágy, annál nagyobb a mágnesesség. Mindez természetesen nem mentesít az aktív részvétel alól: a vágyakozás mellett fizikai szinten is mindent meg kell tennünk azért, hogy álmunk valóra váljon! És persze túl kell lépnünk az önkorlátozó hiedelmeken, illetve azon, hogy a boldogság forrását kizárólag anyagi javakban lássuk – de ez már egy másik cikk témája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.