Egészségügy

OVSZ: jelentősen emelkedik az szervadományozások száma

A lehetséges donorok felkutatásáért országszerte 18 koordinátor felel.

2018.09.03 22:30MTI

Jelentősen emelkedik a szervadományozások és a szervátültetések száma Magyarországon - mondta Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Az emelkedés oka az OVSZ azon programjának sikere, amelyben a lehetséges donorok felkutatásáért országszerte 18 koordinátor felel - fűzte hozzá.

Elmondta: mindenhol a világon az elhunytak közül csak az agyhalottak számítanak potenciális donornak. A koordinátorok feladata, hogy megfelelő időben értesüljenek arról, hogy mely betegek szenvednek súlyos agyi károsodásban, és megfelelő kezelést biztosítsanak számukra. Egy agyhalott szerveivel akár 6 embert is meglehet menteni - hangsúlyozta.

Évente körülbelül 140 ezer ember hal meg Magyarországon, de az agyhalál előfordulása nagyon ritka, ötszáz és ezer közé tehető éves szinten - tette hozzá Mihály Sándor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.