5628 nő és lány közül 3502-t megcsonkítottak

Irak kurd területein betiltanák a női körülmetélést

Egy országgyűlési képviselőnő, aki hosszú ideje harcol a barbár szokás ellen, arról számolt be, hogy Irak északi, autonóm régiója, Kurdisztán parlamentje azt tervezi, törvényileg betiltaná a női körülmetélés gyakorlatát.

2008.11.25 15:05medipress.hu

„A következő napokban egy a körülmetélést tiltó törvénytervezetet fognak benyújtani a parlamentben” – nyilatkozta Dr. Hala Suheil.

A képviselőnő szerint a leendő törvény alapján a bűncselekményért szabadságvesztést és pénzbírságot is kiszabhatnak az elkövetőkre. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF a „női nemi szerv csonkítást az emberi jogok egyik legmakacsabb és legáthatóbb, némán eltűrt megsértésének” tartja.

Kurdisztán egészségügyi minisztere, Zarian Abdel Rahman elmondta, hogy a térségben „a négy és tizennégy év közötti lányok 60 százaléka esik át a körülmetélésen annak ellenére, hogy a minisztérium minden eszközzel harcol a vallás és a higiénia nevében elkövetett szörnyű gyakorlat ellen”.

A politikus pénteken szólalt fel a nőkkel szemben elkövetett erőszakról szóló háromnapos, a Bagdadtól 350 kilométerre fekvő Arbilban megrendezett konferencián. A női körülmetélés során a külső női nemi szerveket részben vagy teljes egészében eltávolítják. A vérveszteség illetve később a szülés során fellépő szövődmények következtében akár halált is okozhat.Ezen kívül a fertőzés, húgyúti rendellenességek és mentális trauma kockázatával is jár.

A Wadi nevű német civil szervezet a három autonóm tartomány és a főként kurdok által lakott Kirkuk terület 201 falujában végzett kutatásokat szeptemberben. Kutatásaikból az derült ki, hogy a felmérésben szereplő 5628 nő és lány közül 3502-t megcsonkítottak, tehát átlagosan 62 száűzalékukat. Az egyes papok által ösztönzött gyakorlat Irak más területein nem elterjedt.

A vallási ügyek minisztériumának fel kell szólítania az imámokat, hogy a pénteki szertartásokon szólaljanak fel a női körülmetélés ellen, hogy híveik felhagyjanak a gyakorlattal” – állítja Abdel Rahman. „Az oktatási minisztériumnak is programokat kellene indítania az iskolákban, amelyekben arra ösztönöznék a lányokat, hogy ebben az egy tekintetben ne engedelmeskedjenek szüleik akaratának.

Az afrikai kontinensen elterjedt szokásról nem lehet tudni, hogyan terjedt el Irak északi részén. „A női körülmetélés nagyon régen kezdődött a térségben, és fogalmunk sincs, honnan ered. Az elődeink azzal igazolták szükségességét, hogy megőrzi a lányok tisztaságát” – mondja Dr. Suheil, hozzátéve, hogy a szokással kapcsolatban nem állnak rendelkezésünkre pontos statisztikák.

„Az idős nők borotvapengével, sőt néha üvegszilánkkal metélik körül a fiatal lányokat, ami gyakran vezet súlyos vérzéshez és időnként halálhoz”.

Sayyed Ahmad Abdel Wahab al-Panjawini sejk, az arbili Hajj Jamal mecset imámja szerint „lehet, hogy régi szokás, de semmi köze sincs az iszlámhoz.

Egyetlen vallásos szöveg sem tesz említést ilyen gyakorlatról. Ez egy olyan szokás, amelyet valaki bevezetett a muzulmán gondolkodásmódba”
.

A Hawlati című kurd napilap közelmúltban megjelent egyik cikke arról számolt be, hogy Bekhal Abu Bakr, az Iszlám Nők Uniójának főtitkára azt írta, „a női nemi szerv csonkítása nem muzulmán gyakorlat”. „A nők által megtapasztalt sok probléma hibás hagyományokon alapul, és az iszlámot nem lehet hibáztatni” – állítja.

Az iszlám törvény (a Sharia) távol áll az ilyen gyakorlatoktól, és a körülmetélés csak azért létezik, mert néhány ember helytelenül értelmezi a Koránt” – mondja a kötelező férfi körülmetélésre utalva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.