Visszaszorítanák a brutális szokást

Kampány indul a nők kegyetlen körülmetélése ellen

Összehangolt kampányt kezd az ENSZ tíz ügynöksége a női körülmetélés ellen annak érdekében, hogy 2015-re jelentős mértékben visszaszorítsa és egy emberöltő alatt felszámolja ezt az ártalmas gyakorlatot.

2008.02.28 13:05MTI

Összehangolt kampányt kezd az ENSZ tíz ügynöksége a női körülmetélés ellen annak érdekében, hogy 2015-re jelentős mértékben visszaszorítsa és egy emberöltő alatt felszámolja ezt az ártalmas gyakorlatot.

New Yorkban közzétett nyilatkozatukban a kampányt indító ügynökségek rámutatnak, hogy a nők és kislányok körülmetélése sérti az egészséghez, az önrendelkezéshez és az élethez való jogukat is, mivel e beavatkozás nem egyszer halállal végződik.

A kezdeményezők támogatást ígérnek minden olyan erőfeszítéshez, amelyet kormányok, közösségek, nők és lányok tesznek, hogy visszaszorítsák és felszámolják ezt a gyakorlatot. A női körülmetélés, amely a világ számos régiójában bevett szokás, a női csikló részleges kimetszésétől egészen a szeméremajkak összevarrásáig terjedhet.

Azokban az etnikai közösségekben, ahol rendszeresen elvégzik ezt a primitív "műtétet" a többnyire még pubertás kor előtti kislányokon, azzal érvelnek, hogy beavatkozásuk elfojtja a nemi vágyat és megőrzi a nők tisztességét. Gyakran hivatkoznak a vallás, főként az iszlám parancsára, holott szakértők szerint ez a gyakorlat egyetlen vallásos szöveggel sem indokolható.

"Ma ki kell állnunk és határozottan elleneznünk kell ezt a gyakorlatot, mivel ütközik alapvető és általános értékeinkkel, s veszélybe sodorja az emberi méltóságot és egészséget"- jelentette ki Asha-Rose Migiro, az ENSZ főtitkárának egyik helyettese a világszervezet nők helyzetével foglalkozó bizottságának ülésén, ahol a kezdeményezést bejelentették. "A nemi szervek megcsonkításának következményei elfogadhatatlanok bárhol, bármikor és minden erkölcsi norma szerint" - hangsúlyozta a főtitkárhelyettes asszony.

A kezdeményező ENSZ-ügynökségek nyilatkozata szerint a világban 100-140 millióra tehető a körülmetélésen már átesett nők és kislányok száma. Emellett évente újabb három millió kislányt fenyeget, hogy alávetik ennek az eljárásnak, amely főleg a Nílus-völgy, a Szaharától délre fekvő fekete-afrikai országok, a közel-keleti országok közül Jemen és Omán, valamint Indonézia és Malajzia bizonyos etnikai csoportjainál bevett.

A női körülmetélés az utóbbi években több országban visszaszorulóban van, még ha lassan is, ugyanakkor a tömeges migráció következtében megjelent egyes nyugati országokban, például Nagy-Britanniában. Az ENSZ három napja, hétfőn indított útjára egy másik kampányt a nők és lányok elleni erőszak általános visszaszorítására, amely adatai szerint a világ női népességének legalább egyharmadát sújtja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.